На 2 октомври – в деня на изборите, се навършват

...
На 2 октомври – в деня на изборите, се навършват
Коментари Харесай

Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел „Убийства“ в Дирекция на полицията: Бойко Рашков помогна за провала на делото „Луканов“

На 2 октомври – в деня на изборите, се навършват 26 години от убийството на Андрей Луканов. През 1996 година 40-ият министър председател на България бе убит пред дома му на ул. " Латинка " 15 в София. През 1999 година криминалистите разкриват незаконния скрит план, а през 2001 година пред съда са изправени двама украинци и трима българи.
 
Един от тях е строителен бизнесмен от мощната в средата на 90-те години икономическа формация " Орион ", непосредствен до водача й Румен Спасов, който е наследник на шефа на социалистическите лагери на гибелта Мирчо Спасов. Всички от групата на първа инстанция са наказани, на горните две - оправдани. Въпреки това и до момента Ботьо Ботев е уверен във виновността им и има вяра, че някой ден истината по делото ще излезе нескрито. " Труд " беседва с него кой е попречил това да се случи.
 
Г-н Ботев, за какво смятате, че казусът с убийството на Андрей Луканов не е завършен и делото не е затворено?
 
От процесуална позиция някои смятат, че делото е затворено. Но по процеса институциите могат да създадат доста неща, с цел да се поправи една несправедливост. Аз съм казвал постоянно, че това дело е закононарушение против държавността в България, закононарушение против правната система на България.
 
Аз не съм политик, политиката в никакъв случай не ме е интересувала и не диря в това някакви политически аспекти. Казвам, че делото може да се възобнови процесуално, съгласно условията на закона, в случай че има истина, благосклонност, положителни хора – експерти, които да мислят държавнически.
 
Сигурно през годините е имало доста аргументи, с цел да се стигне до оправдателни присъди по това дело...
 
Никакви аргументи няма, аргументите бяха измислени от разнообразни хора, да не кажа по-силна дума, под въздействие на избрани политически сили. Запознат съм изцяло с всички елементи и проблеми на обстановката, само че ще ви кажа по този начин – даже и най-силната бизнес и незаконна формация не би могла да си реши проблемите и да изкриви правото, в случай че не употребява съответните хора на държавно равнище.
 
Може ли в резюме да напомним на читателите по какъв начин стигнахте до разкриването на " украинската връзка " в убийството на Луканов?
 
Това беше един доста комплициран, тежък, важен случай на ликвидиране на някогашен държавен началник със мощни лидерски позиции в ръководещата тогава партия. Работило се е по всеки един сигнал. И най-малкото, което е дошло при нас, се отработваше. Още в първите дни беше основан щаб, управителен от един от секретарите на Министерство на вътрешните работи, в който влизаха представители на всички специфични служби.
 
Оперативни служащи от цялата страна бяха ангажирани във връзка с сигнали, изясняване на съответни лица, елементи тъй наречените Още на първия, втория ден към този момент бяха изцяло ясни несъгласията на Луканов и Румен Спасов, антагонизма на групировката " Орион " и на крилото в Българска социалистическа партия, което се представляваше от Луканов.
 
Тогава напълно публично Спасов беше свикан и даде показания пред Коста Богацевски – един от корифеите на следствената работа. Пред него Спасов сподели по този начин, зная го наизуст: " Аз не мога да не се веселя, че Луканов е мъртъв, тъй като несъгласията сред нас бяха още от деца и продължаваха до момента. Но не аз съм го умъртвил ".
 
Спасов смяташе, че Луканов е отговорен за гибелта на татко му, който умря под домакински арест един месец, откакто против него стартира делото за лагерите. От друга страна Румен Спасов беше усетил, че Луканов доближава информация за незаконната активност на негова формация, която беше близка до властта.
 
Да ви дам образец – ние работехме и по друго несъгласие – сред Луканов и Илия Павлов. На 20 септември – 12 дни преди ликвидиране, в Москва, на съвещание на компанията " Топ енерджи " Луканов е изваден от Борда на шефовете и на негово място е комплициран Илия Павлов. Тогава Луканов споделя на Павлов нещо от рода на: " Ти ли бе, хлапе, мислиш, че ще ме изместиш! ".
 
Проверяхме дълго време тези връзки, връзки, контакти... Разпитван беше Илия Павлов, до момента в който изрично установим, че той няма нищо общо с убийството на Луканов. Но с изключение на тези теории, ние имахме и материална, действителна диря - оръжието, за което още на вечерта след намирането му знаехме, че с този револвер е убит украинският жител Сергей Шанин.
 
По това ликвидиране към този момент беше работено добре от моите сътрудници от отдела в Столична дирекция на вътрешните работи, които ръководех преди този момент. Имаха към този момент данни и насоки за взаимоотношенията в тази общественост на чужденци у нас и в Украйна, довели до гибелта на Шанин.
 
Но каква е ролята на " Орион "?
 
За първи път името " Орион " се загатва от Стефан Продев, който тогава е народен представител и излиза на трибуната в Народното събрание и стартира да приказва за мръсни покупко-продажби около приватизацията на " Дума ", в която е забъркан Николайчо Кривошиев, доближен на Румен Спасов. Към момента в обществото към този момент имаше редица данни за активността на тази формация и въздействието ѝ върху избрани политически процеси и персони.
 
През февруари 1997 година се получи сигнал от Варна. Той бе, че един постоянните клиенти в заведение в квартал " Траката ", руснак на име Султан, някакъв скитник, хаймана и алкохолик, разказал, че му предложили да убие Луканов. Той не знаел кой е Луканов, само че предлагането пристигнало от българина Петко – водач на зърнен търговец от Монтана, който имал офис там, в " Траката ".
 
Това е станало при започване на септември 1996 година Казах, че ние проверявахме всевъзможни сигнали, започнахме инспекция и по този. Открихме Петко в Монтана, той се бил скарал с шефа, някой си Райко Петров и си отпътувал от Варна. Изпратих при него действен служащ – един от най-опитните ми хора. Той идва по здрач, приказва цяла нощ с Петко и на сутринта ми се обажда: " Шефе, това момче приказва истината ".
 
Заминавам на часа в Монтана и Петко и на мен ми споделя, че в действителност е предложил на руснака Султан да убие Луканов, тъй като по този начин е поръчал шефът му Райко Петров. Петко му е бил доста приближен човек. Оставяли го да пази на терасата в офиса, когато там идвала някоя си Катя от Добрич и чувал диалозите й с Райко Петров, че поръчката е дадена още преди няколко месеца – април-май, само че доста се бави, по тази причина би трябвало да търсят други реализатори.
 
Дошъл един път и Николайчо Кривошиев. Говорели си, че в случай че не стане това, което са поръчали, в Добрич Катя се познава с двама чеченци Паха и Вова, може те да свършат работата. Ако някой те лъже, ще го хванеш, а момчето не лъжеше. Вземаме ограничения да не се разчуе, че Петко е в контакт с нас, тъй като ще го убият.
 
От този миг аз поех отговорност за него и го закарах при другари в една вила във Варненско, крихме го там около10 месеца, до момента в който ние работим. Оказа се, че бродягата Султан го няма, него го търсихме месец-два, до момента в който го намерим отново във Варненско. Руснакът сподели: " Да, Петко ми предложи да убия някой си Луканов. Аз незабавно се съгласих, но не да го умъртвявам, ами да ми създадат паспорт, както ми дадоха обещание, да мога да се прибера в Русия, тъй като съм незаконен.
 
Отидох в едно ателие, направих си фотоси за паспорта и ги дадох на Петко ". Ние ревизираме, правилно е – Султан е бил в ателието, там пазят негативите от датата, на която са го снимали. Намерихме Катя, намерихме чеченците Паха и Вова, тях уличихме ги за един обир, че са отмъкнали с принуждение една печатарска машина за 150 000 $. Започваме да следим Райко Петров и аз станах зърнен необут по морето, както ми се смееха сътрудниците. Проследяваме, фиксираме и документираме покупко-продажбите му – всичко, с което се занимава. И около Райко Петров, засичаме и Бойко Рашков.
 
 
Нека да напомним, че по това време Бойко Рашков беше началник на Националната следствена работа...
 
Точно по този начин. Ние работехме със следователите Богдан Карайотов – към този момент е мъртвец, и Олег Янев, само че нищо не излизаше от нашия кръг, всичко беше извънредно секретно, те бяха доста съвършени хора, знаеха, че това са работни моменти и не са докладвали на началника им. Оказа се, че тъстът на Бойко Рашков – бащата на брачната половинка му, е бил кмет на едно варненско село и дал на Райко Петров един някогашен пионерски лагер от 10 декара повърхност на брега на морето на Шкорпиловци.
 
Когато на тъста му свърши мандатът, Райко Петров го назначи за шеф на лагера. Петров станал другар с Рашков, ние ги следяхме и в процеса на работата фиксирахме редица незаконни дейности. Но за нас значимият беше Райко Петров и да се документират негови съответни закононарушения.
 
Една година работа от 1997 докъм средата на 1998 година и при тая огромна работа Бойко Рашков в никакъв случай не е усетил, че ние го следим и го подслушваме. А Рашков, когато беше свободен събота и неделя, постоянно пристигаше в района, Райко Петров му беше като паж. Но декларирам – никой не е желал да поставя капан за Бойко Рашков, да се пробва да го злепоставя –такова нещо не е имало.
 
Как се стигна до задържането на Райко Петров?
 
Към оня миг – 1998 година, това беше най-реалната диря по случая " Луканов ", която имахме. Знаехме от кое място идва поръчката, тъй като Райко Петров е индивидът на " Орион ", който се занимава със зърнените им покупко-продажби, документни измами, експорт на жито и така нататък За всичко докладваше на Румен Спасов. Реших, че сме събрали задоволително информация, ще се стигне до реализация и се обадих на Богдан Карайотов да пристигна във Варна.
 
Двамата обсъдихме обстановката и стигнахме до заключението, че е събрана богата оперативна информация за незаконна активност на Райко Петров и може да се пристъпи към реализация. Но към момента по моя преценка от психическа позиция действителната информация не можеше да се свърже Петров с убийството на Луканов.
 
Реших да се направи една психическа игра, с цел да се удостовери истинността на цялостната работа по случая. Пратих Петко в дома на Райко Петров под цялостен надзор със СРС-та, позволени от съда за да сложи въпроси, свързани с Луканов. На срещата Петко съобщи: " Знам, че ме търсите. Знам, че желаете да ме убиете. Затова се укривам.
 
Не ме интересуват вашите работи. Поставям ти изискване да ми извършите подправен паспорт, с цел да се махна от България. Давам ти период 3 дни. Ако не го изпълниш, отивам в полицията и описвам по какъв начин ми поръча убийството на Луканов ". Петко си потегли, Райко не отрони нито дума, не реагира по никакъв метод.
 
10 минути по-късно по следения от нас телефон се обади Бойко Рашков, тъй като имат спогодба да вървят на лов. Райко му отхвърля под претекст, че е болен. Нали си представяте по какъв начин ще реагирате, в случай че при вас пристигна някой и ви каже, че сте палач, ще му викате: " Какво приказваш, какви са тези нелепости? Марш отсам! ", а Райко млъкна. Нещо повече – обажда му се шефът на националното разследване, той и на него не споделя: " Тук един се пробва да ме шантажира ", а му споделя: " Болен съм ".
 
Пуснах този запис на Карайотов, заведох го при Петко и той му направи един формален процесуален разпит по всички правила. Три часа – от А до Я. После Карайотов се обади на Рашков: " Шефе, с Ботьо сме във Варна, вършим една реализация, желая да ти рапортувам ". " Няма проблеми ", споделя Рашков и си уредихме среща на другата вечер в 9 часа в едно ресторантче на Галата.
 
Събираме се там тримата, угасна токът, донесоха свещи. Карайотов споделя: " Ботьо работи по един обект по убийството на Луканов, през днешния ден разпитах един очевидец публично, вземи и прочети протокола ". Рашков взе да го чете и вика: " Ха, аз този го познавам, той е шарлатанин ". Като свърши сподели: " Работата е доста сериозна ". Аз смъкнах всички карти и споделям: " Човекът е тук, да четеш протокол е едно, друго е да водиш живия диалог.
 
Предлагам ти на следващия ден да те заведа, да приказваш с него, както направи Боби ". На другия ден, беше събота – среща на Бойко Рашков с Петко, ние с Богдан сме там, приказваха 3-4 часа. Накрай Рашков сподели: " В понеделник в 9 часа кабинета ми – Боби, Ботьо, Олег, да решаваме какво да вършим ".
 
Събрахме се в понеделник, Рашков сподели на Олег да отиде в прокуратурата да вземе заповед за задържане на Райко Петров и протоколи за обиск на обектите – къщите му, офисите му и така нататък Боби да приготви килията в ареста, а Ботьо със заповедта и протоколите да отпътува за Варна да го задържи.
 
Значи Бойко Рашков е постъпил кардинално, без значение че става дума за негов другар?
 
Да, аз приказвам обективно, това беше истината, той подходи професионално. Но по-късно си дадох сметка, че той през тази година, до момента в който върви на лов, яде и пие със своя другар, не може да не е знаел за несъгласията сред Луканов и Румен Спасов, да не е знаел, че главната съмнение за убийството е към орионци и че Райко Петров е непосредствен човек на Спасов, че е в зърнената спекулация, прави икономически закононарушения и така нататък
 
Кога се промени отношението на Рашков?
 
Когато взе връх неговият егоцентризъм. Минаха месец-два и Олег Янев ми сподели: " Шефът се обърна против нас ". Журналисти се бяха докопали до връзките на Райко Петров с Бойко Рашков и писаха, че са свързани. Той бе обиден и не можа да го преглътне. Ако той беше естествен човек, да си замълчи, всичкото знамение щеше да мине за 3 дни. А той подскочи.
 
Почна да извежда Райко Петров да си го разпитва в кабинета, без да споделя на Карайотов и на Янев. Бяхме открили един очевидец от Габровско, където Рашков и Райко Петров ходили на нощен лов тъкмо в дните към убийството на Луканов и беше значимо да изясняваме алибито само че Петров. С Олег Янев бяхме там публично за разпит на този очевидец.
 
И след това този човек се обадил на Янев, че след нас е идвал Бойко Рашков да пита идвали ли сме и какви са ни били въпросите. Мина време, през 1999 година ние към този момент разработихме другата група, в нея бяха към този момент действителните причинители. Райко Петров мина на назад във времето, тъй като през него е била различната поръчка, тъй като първата група се е бавела от април до октомври и те през септември почнали да търсят други руснаци, чеченци и така нататък
 
Но пък тази диря ни удостовери сигурно, че поръчката идва от " Орион " и Румен Спасов. Дори не съм се интересувал по кое време пуснаха Райко Петров от ареста, само че Бойко Рашков реши, че всичко е било ориентирано персонално против него, влезе в спор и стартира да саботира работата на личните си сътрудници Карайотов и Янев, с които към този момент работехме по така наречен съветската или украинската връзка.
 
Какво тъкмо направи той като началник на следствието?
 
Той поддържа цялата измислена открай-докрай теза за насилието, за Къщата на ужасите в Копривщица и сходни изказвания. Той предизвика да се появи тази теза за насилието. През цялото това време никой от арестуваните не се е оплаквал. Ние имахме протоколи от разпити и очни ставки, от които се вижда, че вземат участие напълно непринудено.
 
Къщата в Копривщица беше оборудвана със специфична записваща техника, там идваха разнообразни хора от службата Дирекция оперативно-техническа информация (на МВР) да записват, никой от тях не е удостоверил, че е имало принуждение. Една минута не е имало без запис, само че тези записи не бяха признати по делото. Юри Ленев има 30-40 протокола за разпит, които всичко си споделя по какъв начин е взел парите от поръчителя Ангел Василев от " Колонел ", по какъв начин ги носил и така нататък
 
Майката Дацка Ленева е извикана от Рашков и пред него тя написа молба, че синът й е пребит. Рашков праща молбата в Градска прокуратура и оттова отива във Военна прокуратура. Той доста добре знае, че никой не е пипан с пръст, само че вика правосъден доктор на Ленев да му вършат съдебно-медицинска експертиза. При задържането на Ленев той не е желал да влезе в колата и четирима служители на реда го вкарали принудително.
 
Срещу тях стартира дело на Военна прокуратура, което трае 8 години и всичките до един са оправдани, тъй като няма никакво принуждение. За принуждение в къщата в Копривщица въобще не е водено дело против никого. Има и още един доста забавен факт. Рашков не беше викан на първа инстанция като очевидец, само че се явява на втора инстанция пред Софийския апелативен съд и декларира, че са изчезнали 6 тома от делото, в които има значими материали.
 
И запитвам аз за какво съдията от състава Галина Тонева, която оповестява този факт, не е уведомила прокуратурата, с цел да образува дело? Питам също Бойко Рашков по кое време е научил за изгубването на тези значими 6 тома и какво направи, с цел да назначи вътрешно следствие, с цел да се откри виновният за изгубването на материалите? Това е една хвърлена димка и нищо повече.
 
През тези години вие виждали ли сте се с Рашков?
 
Не и не е имало мотив. Аз го познавам доста от дълго време, още като следовател от Трето РПУ. Той постоянно е желал да стигне до върха и да е шеф. Той беше началник на следствието, когато се работеше по най-голямото дело за убийството на Луканов, само че той се обърна против сътрудниците, с цел да задоволи от една страна егото си, а от друга - ползите на избрани политически кръгове, които желаеха делото да се провали.
 
Имам визия и разбиране, че в случай че човек е честен в живота, остава си подобен до гроб. Но в случай че един път си подходил непочтено, подло, преследвайки користни цели – то оставаш подобен за цялостен живот.
 
Ботьо Ботев е някогашен шеф на отдел " Тежки закононарушения против личността ", по-известен като отдел " Убийства ", в Дирекция на полицията. Кариерата му стартира още по тоталитарно време в едноименния отдел на Софийско градско ръководство на Министерство на вътрешните работи. Работил е, в случай че не по всички, по множеството знакови убийства в България в най-трудното време – мутренските години. През 2002 година получава специфичната премия " Полицай на годината ". Полковник Ботев е единственият офицер от българското Министерство на вътрешните работи, който е отличен с медал Стара Планина, връчен му от президента Георги Първанов във връзка неговата 60-годишнина.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР