На 2 декември 2021 г. служители на – дирекция „Противодействие

...
На 2 декември 2021 г. служители на – дирекция „Противодействие
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява обществена поръчка за над 1 млн. лева в столичния район „Красно село“

На 2 декември 2021 година чиновници на – дирекция „ Противодействие на корупцията “ започнаха инспекция на място в столичната община „ Красно село “. Проверката е по сигнали на жители и по изявления в медиите и касае данни за осъществени престъпления при възлагането и осъществяването на публични поръчки от страна на общинската администрация.

Проверява се и информация за метода на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и непозволено разходване на обществени средства за персонално облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се пояснения от длъжностни лица, в това число и такива, заемащи висши обществени длъжности.
свързани новини44405преди 20 часа6014на 29.11.2021
Проверката обгръща следните посоки:

- Действия по осъществяване на социална поръчка по ремонт и реорганизация на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура - регион „ Красно село “. Получени са данни, че при подписания контракт за осъществяване с частно сдружение, е уговорено 10 % от непредвидените разноски за изпълнителя, да бъдат „ връщани “ към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се полза – посредством подставени лица или посредством комерсиално сдружение. Стойността на цялата социална поръчка е 1 188 000 лева с Данък добавена стойност.

- Действия във връзка с плана „ Патронажна грижа в регион „ Красно село “, процедура „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3 по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020г. Проверяват се данни, че съответни лица са назначавани за обществени асистенти, без да правят действителна активност. Със заповед на кмета на „ Красно село “ по програмата са зачислени персонални коли, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без действително да бъдат употребявани по предопределение (разнос на храна).

- Действия по осъществяване на общинската стратегия „ Топъл обяд “, свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.

- Постъпил сигнал за построена трайна процедура в община „ Красно село “, при която позволения за градеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят съзнателно, като след това се търсят персонални срещи със засегнатите лица.

- Постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и подписан контракт с общината без социална поръчка, като съзнателно е повишена оценката на застрахованото имущество за образуване на по-висока застрахователна награда.

Кметът на „ Красно село “ Росина Станиславова е с открит от спор на ползи – на 9 юни 2021 година за това, че е назначила себе си за началник на план „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания “, и на 23 август 2021 година за това, че като началник на план, финансиран с европейски средства, е сключила трудов контракт с щерка си.Станиславова е обжалвала решенията на и понастоящем те са в правосъдна фаза.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР