На 19 септември 2017 г. във Виена бе подписан договор

...
На 19 септември 2017 г. във Виена бе подписан договор
Коментари Харесай

„Росатом“ ще строи най-високопланинския ядрен център

На 19 септември 2017 година във Виена бе подписан контракт сред Агенцията по атомна сила на Боливия и АО „ Държавен профилиран институт по плановете “, част от „ Росатом “, за създаване на Център за нуклеарни проучвания и технологии в град Ел Алто, Боливия. Подписването се организира в наличието на генералния шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов и заместник-министъра на енергетиката на Боливия Луис Алберто Ечасу.

Центърът ще има реакторна установка въз основата на проучвателен водо-воден реактор с номинална мощ до 200 мегавата. „ Росатом “ ще построи и многоцелева пробна гама-инсталация, циклотронен и радиофармакологичен комплекс, инженерни уреди и разнообразни лаборатории. Инвестициите в плана надвишават 300 милиона $.

Въвеждането в употреба на първите обекти на центъра е планувано за 2019 година Проектният период на работа на центъра е 50 години. След приключването му, реакторът може да бъде осъвременен за удължение на периода на употреба.

Проектът за създаване на центъра е неповторим за международната нуклеарна промишленост. Избраната от Боливия площадка за разполагане на центъра се намира на 4 000 метра над морското ниво и е най-високата от всички площадки в света, на които са били издигнати атомни обекти.

„ Предлагаме на Боливия не просто строителството на най-високопланинския нуклеарен теоретичен център в света, ние предлагаме на нашите сътрудници най-високите технологии. Реализацията на този план ще разреши на Боливия да стане районен водач в региона на нуклеарните проучвания, съобщи генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов.

Комплексното предложение на „ Росатом “ допуска освен създаване на самия център, само че и подготовката на теоретичен личен състав и инженери, нуклеарна инфраструктура, поддръжка при употребата и сервизно обслужване в продължение на целия период на работа на центъра, както и научно съдействие.

Вече повече от 50 години изследователските реактори оказват помощ за развиването на научните нововъведения и образованието допълнително от 50 страни. Днес в света има 245 работещи проучвателен реактори, освен това 58 от тези уреди се експлоатират на територията на Русия. „ Росатом “ е построил повече от 120 проучвателен реактора в страната и зад граница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР