На 19 ноември ни напусна адв.Дарин Донков - основоположник на

...
На 19 ноември ни напусна адв.Дарин Донков - основоположник на
Коментари Харесай

Почина основоположникът на женския баскетбол в Ботевград

На 19 ноември ни напусна адв.Дарин Донков - учредител на женския баскетбол в Ботевград и юрист с над 45-годишна процедура. Той си отиде от този свят на 84-годишна възраст. Погребението му ще бъде на 22 ноември (неделя) от 12:00 часа в храма „ Свето Възнесение Господне “(старата черква в Ботевград), оповестява botevgrad.com.

Дарин Донков стартира да тренира в Балкан и играе там до 1965 година. Той е част от първия внушителен мъжки тим, който влиза в " А " група. Негов преподавател става Иван Колев, който му дава първи стъпки в треньорската специалност. През 1971 година Дарин Донков извежда до първо място девойките на ТМЕ " Христо Ботев ". През същата година извежда тима на Балкан за девойки старша възраст до сребро на републиканското състезание. В кариерата си е четири години треньор на женския тим на Балкан, с който реализира шесто място в шампионата.

Представяме ви фрагмент за него от издание на БК Балкан " Баскетболът в Ботевград " от 1998 година, с който да си спомним за него.

" Особено забавна персона е Дарин Донков, състезател на Балкан до 1965 година. Адвокат по специалност с клиентела, задоволителна, с цел да запълни целия му работен ден. През 1966 година с цялото си сърце и душа се отдаде на треньорска работа (на публични начала) с женските сформира. Изключителна помощ му оказа Йордан Костадинов, окр.съвет на БСФС, Иван Пацов, ръководител на секцията и шеф на ТМЕ " Христо Ботев ". Момичетата от девическия състав на сдружението най-накрая станаха втори на републиканско състезание за средношколци с ТМЕ. През 1972 година станаха първи в " Б " група с 25 победи и 1 загуба и влязоха в " А " РБП.

Дарин Донков е забавна персона, тъй като интелигентно съчета ботевградския жанр и обичаи, като прибави своето виждане съобразено с качествата на състава. В годините, когато българският женски баскетбол бе в апогея си - трети на Олимпийските игри в Монреал 1976 година и втори на Игрите в Москва през 1980 година, Балкан побеждаваше и най-силните тимове на Славия и Левски - Спартак (София). "

Източник: Печатно издание " Баскетболът в Ботевград ",1998 година с създател Колектив на БК Балкан, редактор Лилия Спахиева.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР