На 19 май Регионалната инспекция по околната среда и водите

...
На 19 май Регионалната инспекция по околната среда и водите
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив кани на семинар по случай 30-годишния юбилей на екологичната мрежа „Натура 2000“

На 19 май Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) провежда семинар на тематика „ Значение и благоприятни условия на екологичната мрежа „ Натура 2000 “.

Той ще се организира в Аграрен университет – Пловдив и ще бъде с начало 10:00 часа.

Подготвени са презентации от водещи специалисти от пловдивската екоинспекция и неправителствения бранш – Българско сдружение за отбрана на птиците и Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “. Фокусът ще бъде върху политиките за възстановяване на екологичното природозащитно положение на естествените местообитания, опциите, които екологичната мрежа дава и проблемите в ръководството и опазването на биологичното многообразие в Пловдивска област. Организаторите плануват и опция за полемика.

В семинара ще вземат участие специалисти от държавни и общински институции, представители на научните среди и неправителствения бранш, студенти от пловдивски висшиучебни заведения, учащи се в областта на естествените науки и екологията.

Екоинспекцията кани всички жители с интерес по тематиката да се причислят към форума.

Събитието е във връзка 30-годишния празник на Европейския ден на екологогичната мрежа „ Натура 2000 “ – най-амбициозната самодейност, която е предприемана в миналото и един от най-успешните принадлежности за запазване на богатото естествено завещание на Европа. На 21 май 1992 година е призната Директивата на Европейски Съюз за местообитанията. Тази инструкция, дружно с Директивата на Европейски Съюз за птиците (приета през 1979 година) основават мрежата от предпазени зони в Европейския съюз, наречена „ Натура 2000 “. Днес тя обгръща над 27 000 предпазени зони в сухоземната и морската част на Европейски Съюз.

Целта на „ Натура 2000 ” е да се опазват и ръководят уязвими типове и местообитания в тяхната естествена област на разпространяване в Европа. Съхранената природа значи съхранени почви, води, въздух, естествени запаси, както и капитал за развиване на сполучливи действия като екотуризъм, биоземеделие, стабилно горско стопанство.

Принципът за ръководство на екомрежата е, че човек и природа работят най-добре в партньорство между тях и това методът да се извлекат преимущества и изгоди и за двете страни.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР