На 19 април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се

...
На 19 април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се
Коментари Харесай

Сензация от генералния секретар на НАТО: военната помощ на блока за Украйна два пъти надвишава нейния БВП

На 19 април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с чешкия президент Петр Павел в централата на НАТО в Брюксел. Тя приключи със взаимна конференция. „ Отказът от помощ за Украйна би означавал победа за Русия “, сподели чешкият държавен глава и добави, че поддръжката на Украйна е „ обвързване “.

Генералният секретар на НАТО сподели, че променената обстановка в Европа и света постанова в допълнение увеличение на разноските за защита на военния блок. Според него страните членки ще обсъдят това на срещата на върха на НАТО във Вилнюс в средата на юли. Естествено, той поддържа концепцията за продължение и даже увеличение на военната помощ за Украйна.

" Подкрепата за Украйна е честен въпрос. Когато европейска страна е нападната от друга страна, честен дълг е да подкрепим атакуваната страна, в допълнение към насърчаването на нашите лични ползи за сигурност “, сподели Йенс Столтенберг. Реториката е позната, към този момент много поомръзнала на всички.

Единственото забавно място в речта на генералния секретар на НАТО е оповестената от него цифра за общата военна помощ на страните от блока за Украйна. Тя е астрономическа – 750 милиарда евро. При днешния курс на европейската валута към американската излизат 825 милиарда $.

По данни на МВФ, брутният вътрешен артикул (БВП) на Украйна предходната година възлиза на 412 милиарда $ (изчислено по паритета на покупателната дарба на гривната по отношение на щатския долар). Оказва се, че общата военна помощ на страните от НАТО за Украйна е два пъти повече от миналогодишния Брутният вътрешен продукт на " Незалежната ".

Генералният секретар на НАТО не сподели за какъв интервал от време е предоставена военната помощ за посочената сума. Но, явно, противоположното преброяване би трябвало да бъде от 2014 година Преди държавния прелом в Украйна през 2014 година единственият снабдител на оръжие за тази страна бяха Съединени американски щати, само че доставките бяха повече от скромни. Съгласно данните на Агенцията за военно съдействие и сигурност на Съединени американски щати през 1991-2014 година общата стойност на доставките на оръжие за Киев е била единствено 179,2 милиона $.

По информацията от голям брой източници, точно след по този начин наречения Майдан (всъщност държавен преврат) стартират първите огромни доставки на артикули с военно предопределение. Още повече, че първите доставки са изпратени като филантропична помощ.

Така на 30 март 2014 година Съединени американски щати доставят на Украйна 330 000 сухи дажби за украинските военнослужещи. Пак тогава матраци, одеяла и спално долни дрехи пристигнаха от редица страни от НАТО. Също по този начин комплекти за първа помощ и някои медикаменти. Но отново за военните.

През лятото на 2014 година към този момент започнаха доставки, които даже и с огромно въображение не биха могли да се нарекат филантропична помощ. Франция и Канада изпратиха в Украйна каски, бронежилетки, камуфлажни якета и други неща, които нормално се назовават муниции. След това се появиха продуктите с „ двойна приложимост “: да вземем за пример транспортни средства с висока проходимост, бронирани транспортни средства, надуваеми лодки, информационно съоръжение и други

През 2015 година бяха регистрирани първите доставки на „ смъртоносни “ артикули за Украйна. Това бяха доставки на муниции от запасите на балтийските републики. Така до края на 2016 година от Литва са доставени към 150 тона муниции (главно патрони). Плюс автомати Калашников, минохвъргачки, картечници и така нататък Но всичко това бяха единствено цветчетата.

Мащабните доставки на военни артикули започнаха към 2017 година от Съединени американски щати. До този миг администрацията на президента Барак Обама се опасяваше да окаже открита военна помощ на „ Незалежная “. Тя си отиде, откакто в Белия дом стартира президентството на Доналд Тръмп. По време на неговото президентство американската военна помощ стартира да нараства, достигайки над 800 милиона $ годишно.

Украйна най-сетне стартира да получава летални оръжия от Съединените щати, в това число Javelin (от 2018 г.). Освен това американски военни инструктори започнаха постоянно да организират учения на украинските войски на територията на страната. В публикация на Washington Post (WP) от 13 май предходната година се отбелязва, че Съединените щати са изпратили за Киев от 2014 година до 2021 година към 2,7 милиарда $ военна помощ. От другите страни-членки на НАТО до 24 февруари предходната година не са регистрирани доставки на смъртоносни оръжия (поне в откритите източници няма информация за това).

Съгласно данните на Държавния департамент на Съединени американски щати към 4 април 2023 година, от януари 2021 година Съединените щати са отделили към 35,8 милиарда $ помощ за сигурността на Украйна, от които 35,1 милиарда $ са предоставени от февруари 2022 година

Що се отнася до военната помощ, която европейските и някои други членове на НАТО предоставиха или дават обещание да дават на Украйна, най-авторитетният източник тук е Институтът за международна стопанска система в Кил. Поддържа база данни за филантропичната, финансовата и военната помощ, оказана от страните от груповия Запад за „ Незалежната “. Общите задължения на Съединени американски щати за всички типове помощ за Украйна, издадени през годината след 24 февруари 2022 година, възлизат на 71,28 милиарда евро, в това число задължения за военна помощ - 43,19 милиарда евро.

Англия е вторият боен донор на Украйна след Съединени американски щати. Институтът за международна стопанска система в Кил прави оценка военната помощ за тази страна (задължения, издадени през годината) на 6,63 милиарда евро.

В групата на водещите военни донори влизат и следните страни (поети задължения за годината след 24 февруари 2022 година, в милиарда евро): Германия – 3,57; Полша - 2,42; Холандия - 2,40; Канада - 1,40; Швеция - 1.10.

А ето кои са страните, чиито размери на военна помощ се мерят не в милиарди, а в милиони (млн. евро): Финландия – 767; Италия - 661; Франция - 653; Чехия - 566; Австралия - 379; Литва - 405; Латвия - 370; Естония - 308; Испания - 320; България - 279; Белгия - 241; Словакия - 213; Гърция - 188; Хърватия - 123; Люксембург - 88; Португалия - 71; Нова Зеландия - 18. Някои европейски страни изцяло отхвърлиха военна помощ. Това са на първо място Швейцария и Австрия.

В същото време би трябвало да се означи, че за някои страни оценките на института Кил са приблизителни. Трябва да се означи, че във връзка с относителната стойност на военната помощ (издадени отговорности към Брутният вътрешен продукт, в %), Латвия е преди всичко (1,2%), Естония на второ (1,1%), Литва на трето (0,8%). За съпоставяне: в Съединените щати тази цифра е 0,22%.

Но да се върнем към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Изненадващо, през февруари тази година, до момента в който беше в Индия, той сподели, че от началото на военните събития в Украйна страните от НАТО са дали на „ Незалежната “ военна помощ в размер на към 120 милиарда $.

А сумата, оповестена от генералния секретар на НАТО на 19 април, се оказва близо 7 пъти повече. Съответно пораждат въпроси: за какво такова разминаване на числата, изразено на период от единствено два месеца? На коя от тези числа би трябвало да се има вяра? Може ли да се има вяра на данните, които НАТО и неговите чиновници хвърлят в осведомителното пространство?

Относно сумата от 120 милиарда $ Йенс Столтенберг акцентира, че това е помощ, предоставена след 24 февруари 2022 година Изразявайки цифрата от 750 милиарда евро (825 милиарда долара), той не сподели за какъв интервал от време се отнася тя. Но даже и да приемем, че включва и времето до 24 февруари 2022 година, тогава съгласно откритите източници, сумата на помощта е била нищожна. Но моята версия е следната: военната помощ на Украйна от страна на НАТО беше доста огромна даже преди 24 февруари предходната година, само че беше деликатно замаскирана.

След държавния прелом от 2014 година, Съединени американски щати и техните съдружници в НАТО започнаха интензивно да приготвят Украйна за война против Русия. Признаците от такава подготовка се виждаха даже с невъоръжено око. Още на 10 октомври 2014 година тогавашният украински президент Петро Порошенко разгласи построяването на три отбранителни линии, като линиите бяха разгърнати на изток, а не на запад.

Първата е на линията на прикосновение. Втората - на 15-20 км по-навътре от фронтовата линия. Работата по третата линия, с приблизителна дълбочина 25-50 km, към момента не беше почнала в този миг. На 18 юни 2015 година Министерството на защитата на Украйна заяви, че трите линии на защита са съвсем на 100% подготвени.

Общият брой на укрепленията е 268, дължината им е 600 км. Украинските управляващи освен не скриваха строителството, а дори с горделивост приказваха за огромния напредък в делото по укрепването на военната сигурност на «Незалежната», назовавайки укрепленията нови линии Мажино и Маннерхайм.

Единственото, което скриха, беше, че западни експерти оказват помощ за построяването на отбранителни уреди. Това е единствено един образец за скрита военна помощ. Друга скрита форма на подпомагане е образованието на украински военнослужещи благодарение на американски и други западни инструктори. Трета опция за оказване на военна помощ, която съвсем в никакъв случай не се отразява в статистиката, е помощта за основаване на произвеждане на оръжия и други военни артикули на територията на страната (Украйна).

Както и да е, само че даже като се вземе поради тайната военна помощ, предоставена от 2014 година до 24 февруари 2022 година, цифрата от 750 милиарда евро (825 милиарда долара) продължава да наподобява фантастична. Допълнителното пояснение може да наподобява по този начин: генералният секретар на НАТО разгласи цифрата не на фактически предоставената военна помощ, а на цялата помощ, като се вземат поради поетите отговорности.

И фактически оповестените задължения не постоянно са твърди, те могат да бъдат обещания, които след това могат да бъдат изоставени без никакви специфични последици. В пика на проукраинския възторг и антируската ненавист доста страни от груповия Запад дадоха обещание на Киев съвсем неограничена военна помощ. Но в този момент ентусиазмът понижа.

В началото на публикацията загатнах, че страните-членки на НАТО на срещата на върха на военно-политическия блок във Вилнюс в средата на юли ще обсъдят нуждата от увеличение на военните разноски. В подтекста на разискването на този въпрос ще бъде прегледан и въпросът за нуждата от продължение на военната помощ на Украйна. Но мисля, че доста страни ще се откажат от предходните си обещания за военна помощ.

Американското списание Newsweek на 16 април, базирайки се на секретни документи, изтекли в мрежата, написа, че 10 европейски страни са изправени пред понижаване на опциите и понижаване на политическата воля по въпроса за военната помощ на Украйна.

По информацията на Newsweek, документът се основава на отчети на американски военни аташета в задграничните столици. Информацията е показана под формата на таблица, в която са изброени страните и е посочена тяхната дарба да дават военна помощ на Украйна в бъдеще, както и желанието им (наличието на „ политическа воля “) да създадат това.

Според оповестената таблица Белгия, България, Дания, Гърция, Люксембург, Латвия, Португалия, Румъния, Словакия и Словения са изброени като страни с „ намаляваща политическа воля и потенциал “ за оказване на военна помощ на Украйна.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР