На 18 октомври Музеят на хумора и сатирата представя традиционното

...
На 18 октомври Музеят на хумора и сатирата представя традиционното
Коментари Харесай

Музеят на хумора и сатирата представя Карикатурен салон 2019

На 18 октомври Музеят на хумора и сатирата показва обичайното си есенно събитие, с фокус подигравка. В Карикатурен салон 2019 са включени 3 изложения, които ще бъдат открити в 18:00 часа в зала 5 и ще останат в Музея до края на февруари 2020.
Публиката ще види над 140 карикатури от независимите изложения на Трайко Попов и Милко Диков, както и от 44. Национална галерия на карикатурата. За пръв път това издание на Карикатурния салон ще предложи и лимитирана серия от репродукции от двете независими изложения, които посетителите могат да купят в музейния магазин. 
Самостоятелна галерия на Трайко Попов
Трайко Попов (роден 1955) е обвързван с Музея на хумора и сатирата още с първото си присъединяване в Габровското биенале през 1975, а по-късно взе участие в доста негови издания. През 2011 в 20. Международно биенале става притежател на специфичната премията за подигравка на Министерството на културата на Република България, а през 2017 получава премията за подигравка в 23. Габровско биенале. Специализирал е концептуален дизайн в Съединени американски щати. Получавал е награди в Словакия, Италия, Румъния, Турция, Иран, Съединени американски щати, Канада, Македония и други
В Карикатурен салон 2019 показва 30 цифрови рисунки.
Самостоятелна галерия на Милко Диков
На 1 април тази година, точно на 47-ия си рожден ден, Музеят на хумора и сатирата връчи обичайна си премия в границите на 44. Национална галерия на карикатурата на доайена на карикатурата Милко Диков. Изложбата се провежда от секция „ Карикатура " към Съюза на българските художници, а премията включва и показване на независима галерия в Музея.
Милко Диков е карикатурист, илюстратор и постановчик на анимационни филми. Роден е на 24 март 1930 в Троян. Завършва керамика в класа на проф. Стоян Райнов в Художествената академия през 1960, само че същинското му предопределение се оказва карикатурата. Още в края на 50-те години на XX век са първите му триумфи в това занятие – печели конкурс за подигравка и разгласява свои произведения във вестник „ Стършел ”.
Милко Диков е притежател на десетки награди, измежду които Голямата премия на Маростика, Италия – 1975 година; две първи награди от град Акшекир, Турция и две първи оценки от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуството в Габрово. Носител е на медал „ Св. св. Кирил и Методий “ и на премията на името на Илия Бешков.
Самостоятелната му галерия в Музея включва 35 графики.
Национална галерия на карикатурата
Националната галерия на карикатурата на Съюза на българските художници се организира от далечната 1964 година. По традиция и 44-тото ѝ издание гостува в Музея на хумора и сатирата в Габрово, представяйки рисунки на 20 български карикатуристи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР