На 18 март след публикация на Руската федерация и няколко

...
На 18 март след публикация на Руската федерация и няколко
Коментари Харесай

ВМС: Публикациите на Русия за мини в Черно море целят създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите

На 18 март след обява на Руската федерация и няколко вести до мореплавателите беше оповестено, че са видяни плаващи мини в Югозападната, Северозападната и Западната част на Черно море. В обявата се твърди, че това са мини от два вида, които украинските военноморски сили са сложили при започване на спора. Това съобщи контраадмирал Кирил Михайлов по време на брифинг.

Той означи, че е осъществен подробен разбор на цялата получена информация.

По думите му изявленията на Руската федерация е по-скоро затрудняване на корабоплаването и основаване на боязън и напрежение измежду коребоплавателите и крайбрежните страни, в сравнение с съществуване на действителна опасност.

От началото на спора беше оповестена военна зона в Черно море и Азовско море. бяха оповестени вести до мореплаватели с ситуацията на минни заграждения в Одеса, Николав. От този миг е засилена систамета за наблюдения на Военноморски сили, сподели още той. 

Контраадмирал Михйлов добави, че предходната седмица е видян предмет на 14 благи от нос Галата. Вендага е изпратен транспортен съд с водолазен екип, който да обследва обекта. От инспекцията стана ясно, че това е откъснат буй.

Той не изключи и опцията да има обособени мини, които по някаква причина са се скъсали от дрейфа.

Искам да разсея страховете, че мините ще стартират да се търкалят по плажа и туристите ще ги ритат, сподели контраадмирал Михайлов.

Много малко евентуално е да има съществуване на такива мини, само че въпреки всичко това е боен спор и опасността не може да бъде изключена изцяло.

Вълнението на морето след 18 март, когато е получена информацията, е 2-3 бала, което съгласно командира на Военноморски сили е доста малко евентуално да скъса минепостовете на мините и те да стартират да плават в морето.

Контраадмирал Михайлов сподели, че до мореплавателите при започване на спора е изпратено вести, в което са оповестени минните заграждения в Северозападната част на Черно море.

От този миг във Военноморски сили е усилена системата за наблюдаване, включващо и от време на време облитане на акваторията и разрастване на кораби на море. Взети са всички ограничения, с цел да може при подозрение или разкриване на плаващи обекти да се реагира навреме.

По време на брифинга контраадмирал Кирил Михайлов показа някои типове мини.

Единият вид са дребни котвени мини с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Няма батерия, която да е изтощи и може да бъде рискова доста дълго време. Друг вид са контактни противодесантни мини с диаметър към 27.5 см и тегло на бойния заряд 3 кг. Предназначени са да противодействат на плаващата техника. Такава мина не би представлявала сериозна заплаха за огромен транспортен съд. Много дребна е вероятността такава мина да попадне във вътрешността в морето. Ако има мощно неспокойствие, то по-скоро би ги изкарало на брега, където са сложени, посочи той. 

Ако хипотетично една мина се скъса от минрепа и стартира да дрейфа, то те биха били подвластни на морските течения. Ориентировъчно една дрейфваща мина на 12-14 ден ще е на Калиакра, на 15-16 ден ще е пред Варна, на 18-тия пред Бургас и на 20-тия ден ще е излязла от българското морско пространство. Най-малкото разстояние е на 1 миля от Калиакра и от 1 до 3 благи към Резово, уточни контраадмирал Михайлов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР