На 18 Март 2021 година - пищно и с голям

...
На 18 Март 2021 година - пищно и с голям
Коментари Харесай

Как Москва и Киев стигнаха до ръба на войната

На 18 Март 2021 година - охолно и с огромен концерт Русия отбелязва годишнина от анексирането на Крим. Тържествата идват на фона на все по-тежки западни наказания за Москва поради противозаконното анексиране. Украйна е безапелационна, че в никакъв случай няма да признае полуострова за съветска територия.

Два дни по-късно - на 20 март, Русия стартира огромни военни учения в Крим. В началото на април украинският президент - Володимир Зеленски, посещава източна Украйна, Киев към този момент сигнализира за скупчване на съветски военни и техника по границата си.

В април западни медии стартират да обръщат внимание на сериозното оживление към руско-украинската граница. Според свидетелства на поданици в региона от съветска страна се строят цели военни градчета - с щабове, полеви кухни, и голямо количество бойна техника. До лятото броят на военнослужещите под съветски пагон до украинската полоса към този момент са сред 40 и 50 хиляди. Западът става все по-неспокоен.



" Съюзниците изцяло поддържат суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, и ние призоваваме Русия неотложно да деескалира напрежението, неотложно да спре нападателните провокации и да съблюдава интернационалните си задължения ", сподели през април Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Русия е в правото си да трансферира военни елементи вътре в страната както откри за добре, отвърна Кремъл. Въпреки, че мнозина специалисти означават, че обичайно Русия организира огромни военни учения през септември. Месеците минават, а новините от руско-украинската граница стават все по-тревожни.

Руският президент Владимир Путин упреква Украйна, че нарушава Минските спогодби и не търси спокойно решение на спора в Източна Украйна. А през ноември 2021 година споделя, че непланирани учения на НАТО в Черно море са съществено предизвикателство за Москва. Руски военни не престават да се натрупат по украинската граница - към декември предходната година те към този момент са сред 95 и 100 хиляди.



Срещите в разнообразни формати, отдадени на " украинската рецесия " както към този момент я назовават медиите - стават все по-интензивни. НАТО и редица западни страни упорстват Русия да приключи военната си активност в граничния с Украйна регион. Русия желае гаранции за сигурността си - желае ги от Алианса и по оста Вашингтон-Москва. Кремъл упорства архитектурата на НАТО да се върне във формата си от 1997 година - т.е. преди приемането на източноевропейски страни.

" Ако Украйна се причисли към НАТО, и в случай че се опита да си върне Крим посредством военна мощ, европейските страни автоматизирано ще бъдат въвлечени във боен спор с Русия. Разбира се, военният капацитет на НАТО и Русия е несъпоставим. Наясно сме с това. Но също по този начин знаем, че Русия е измежду водещите нуклеарни страни. А по някои детайли - във връзка с новост, даже сме по-напред от мнозина. Победители няма да има ", сподели при започване на февруари Владимир Путин.

И продължава да твърди, че придвижването на танкове, бронетранспортьори и пехота край граничната полоса е част от военни учения. И че не има намерение да атакува Украйна. Думата " война " обаче се чува все по-често.

" Ако това зависи от Руската федерация, война няма да има. Ние не желаеме войни. Но - да се потъпкват жестоко и да се пренебрегват нашите ползи - също няма да позволим ", сподели Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Активната дипломация не стопира - среща след среща, на равнище президенти, външни министри, военни министри, и всичко те остават без резултат. Кремъл желае правни гаранции за сигурността си, НАТО и Вашингтон не са в положение да изпълнят настояванията.

" Нашият отговор към Русия отразява това, което споделих в Киев, Берлин и Женева предходната седмица: ние сме отворени за разговор, избираме дипломацията и сме подготвени да продължим напред, където има опция за връзка и съдействие. Ако Русия понижи експанзията към Украйна, приключи враждебната изразителност и подхожда към полемиката за бъдещето на сигурността в Европа в дух на взаимност ", съобщи Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Междувременно ескалира напрежението по линията на прикосновение сред самоопределилите се републики Донецк и Луганск и Украйна. Обвиненията в нарушение на примирето са взаимни. Официален Киев твърди, че всичко е съветски сюжети. Сепаратистите считат, че Киев е подготвен да реши спора със мощ.



" Знаем за евентуалната опасност, подготвени сме за нея, само че вършим всичко допустимо, да не не наложи да покажем какъв брой сме подготвени. Правим всичко належащо за намирането на дипломатическо решение. Какво би трябвало да извършите вие - единствено едно нещо - не изпадайте в суматоха! ", сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски.

След осъществяването на дилемите си, военни и техника се връщат в базите си - това оповестиха от съветското министерство на защитата след средата на февруари 2022. Западът обаче не повярва, и упрекна Москва в опити да изфабрикува мотив за офанзива, като употребява сепаратистите. В Донецк и Луганск беше оповестена обща готовност. Започна евакуация на цивилни жители.

" Единственото, в което съм уверен, е че решението ще бъде взето само и единствено от Путин. Никой различен няма да вземе това решение, и няма да му повлияе - той взема решенията ", сподели американският президент Джо Байдън на 19 януари. Месец по-късно съобщи: " Към момента, аз съм уверен, че той е взел решение. Имаме аргументи да имаме вяра в това. "

Изказванията на президента Байдън са направени с тъкмо месец разлика.

" Никой не желае война - твърди Вашингтон, Москва, Киев, само че все пак украинската рецесия продължава - това значи, че някой от нас лъже ", споделя президентът Володимир Зеленски на Мюнхенската конференция през февруари. Напрежението в района е толкоз нагнетено, че по-малко от искра е нужна, с цел да лумне нещо, което Европа не помни от 1945 година.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР