На 18 април Православната църквата почита паметта на Виктор Никомедийски.

...
На 18 април Православната църквата почита паметта на Виктор Никомедийски.
Коментари Харесай

Виктор и Виктория празнуват имен ден, да вадят бонбоните и увеселителните напитки

На 18 април Православната църквата уважава паметта на Виктор Никомедийски. Имен ден честват Виктор и Виктория. Виктор бил боец по време на ръководството на Марк Аврелий. За да се ревизира предаността им към страната и ръководещите, войните били задължени да предадат в жертва животно на идолите.

Виктор бил християнин и отказал, с което бил наказан на мъчения и тествания. Вярата му му помогнала да премине незасегнат през всичко, даже победил изтъкнат вълшебник и го принудил да стане християнин. Присъстващите по това време ослепени бойци прогледнали.

Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск. Името Виктор, а от там и Виктория произлизат от латинското victori, което значи победа. 

Виктор - значение, генезис и имен ден

от латински " victor " - " победител ". Понякога се прави съпоставяне с латинското " victim " - жертва. Виктор е също по този начин календарен светия. Име имен ден на 18 април - великомъченик Виктор и на 11 ноември - великомъченици св. Мима, Виктор и Викентий.

Днес Православната черква уважава и Преп. Йоан.

Преподобни Йоан бил възпитаник на св. Григорий Декаполит. Той приел монашеско пострижение прекомерно млад и израснал под духовно управление на своя преподавател. Когато император Лъв Армянин подхванал гонение против феновете на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения дружно с учителя си Григорий. След гибелта на св. Григорий преподобни Йоан станал свещеник на учредения от него манастир в Цариград.

Днес е и вторият ден от Светлата седмица. Нарича се по този начин, тъй като възкресението на Христос донася прояснение за всички. Съгласно поверието на Светли Вторник се отдава респект на Света Богородица.

В предишното, през Светлата седмица, последваща Възкресение Христово, дамите наново боядисвали яйца, които раздавали. Според антично вярване, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. По време на Светлата седмица не се правят венчавки, защото това са празнични дни, отдадени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се пости.

През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей. На Светъл четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков, в Светъл петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Неделя се назовава Томина - празнува се деятел Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, до момента в който не го видял самичък и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му споделил: " Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали ".

Християните се поздравяват с " Христос воскресе " до Петдесетница, когато се е родила Христовата черква.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР