На 16 януари всяка година се отбелязва Световният ден на

...
На 16 януари всяка година се отбелязва Световният ден на
Коментари Харесай

16 януари е Световният ден на групата Бийтълс

На 16 януари всяка година се отбелязва Световният ден на групата "Бийтълс ". Той е разгласен за подобен през 2001 година от Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), която е основана точно, с цел да предизвиква съдействието сред нациите в региона на образованието, науката, културата и връзките. Световният ден на "Бийтълс " се отбелязва от многочислените почитатели на групата, която е основана в британския град Ливърпул.

Всъщност тази дата не е определена инцидентно. На 16 януари през 1957 година в Ливърпул, на 10 Mathew Street, отваря порти клубът "Кавърн " ( "The Cavern Club " - "Пещерата "), откъдето стартира креативния си път групата "Бийтълс ". От февруари 1961 до август 1963 година четиримата музиканти са имали в него 292 изяви.

Любителят на джазова музика Алън Ситнър основал клуба Cavern откакто се върнал от Париж. "Пещерата " била направена по сходство на парижкия джаз клуб Le Caveau. Първоначално ливърпулската "Пещера " също била джаз клуб, а рокендролът не звучал тук. Но скоро Cavern станал място за изяви на групи, свирещи скифъл, където са и корените на "Бийтълс " дружно с бийт и рокендрол музиката, известни във втората половина на 50-те години на предишния век.

Британската поп/рок група " Бийтълс " (The Beatles) е основана през 1960 година. Тя гради своята известност с участия в клубове на Ливърпул и Хамбург в интервала от 1960 до 1963-а. По това време техен басист е Стюарт Сътклиф, а на барабаните се изреждат разнообразни членове, като най-дълго се застоява Пийт Бест, заменен от Ринго Стар през 1962 година.

Основни и непрекъснати членове на състава й са: Джон Ленън (1940-1980 г.), Пол Макартни (1942 г.), Джордж Харисън (1943-2002 г.) и Ринго Стар (1940 г.). Групата е считана от мнозина за най-популярното музикално събитие в историята на музиката, повлияла на развиването на поп културата, и един от най-ярките знаци на контракултурата през 60-те години на ХХ век.

"Ливърпулската четворка " или "Удивителната четворка " (както постоянно са наричани "Бийтълс ") са най-продаваната музикална група в историята. В интервала 1962-1970 година групата издава 12 албума, 13 мини албума и 22 сингъла, продадени в над 1.3 милиарда броя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР