На 16.06.2020 от 18:00 часа пред Община Варна, се организира

...
На 16.06.2020 от 18:00 часа пред Община Варна, се организира
Коментари Харесай

Във Варна предстои протест с искане за отмяна на Закона за социалните услуги

 На 16.06.2020 от 18:00 часа пред Община Варна, се провежда цивилен митинг за цялостна анулация на спорния Закон за обществените услуги (ЗСУ), влизащ в действие от 01.07.2020, както и против неприемливи постановки в законодателството за " протекция " на детето, се показва в писмо, изпратено да Varna24.bg .

Организаторите настояват, че ЗСУ обслужва не ползите на хората в потребност, а тези на частните снабдители на обществени услуги, които могат да бъдат търговски компании и неправителствени организации (НПО), в това число и задгранични.

Според тях,  чрез ЗСУ се приватизира зад тила на народа обществената сфера. Заедно с това се дават свръх-високи пълномощия на частните снабдители  на обществени услуги ( " ДСУ " )  да се разпореждат с живота на фамилиите и децата, като  се основава фаворизация на едни жители по отношение на други и се засягат съществени конституционни права.

Вече цяла година редица цивилен организации стачкуват против този закон без подобаваща противоположна връзка от страна на МТСП, без полемика и с нулев разговор.

На 5 март 2020 година Конституционният съд беше сезиран с искане за оповестяване на противоконституционност на целия ЗСУ и сега делото е в ход пред Конституционен съд. Но ръководещите са решили да пуснат закона в деяние без да изчакат произнасянето на Конституционния съд!

Досега бяха проведени национални и районни митинги, две национални цивилен инициативи-подписки, бяха импортирани редица мнения в Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика и в МТСП.

Гражданите със страдание регистрират, че опитите да се контактува с МТСП са провалени и се заканват да търсят среща непосредствено с премиера Бойко Борисов.

“Настояваме за обществен спор, настояваме да се чуят всички гледни точки, настояваме да получим съответни отговори на обявените от нас съществени проблеми " Не желаем писмени отговори цялостни с лъжи. Желаем разговор " - декларират водачи на придвижването.

Според тях ЗСУ не трябва да влиза в действие, даже и " за малко " със следните претекстове:

" Социалните услуги са търговска активност: правят се от търговци, платени са, и са включени в Закона за Данък добавена стойност като покупко-продажби, както и в Закона за концесиите. Целият механизъм на ЗСУ е организиран на търговски и пазарен принцип, като не е обезпечено достигането на финансираните от страната обществени услуги до всички жители.

Това, че ДСУ сами създават оценка на потребностите на нуждаещия се, която след това сами осъществят, е обезпечена облагата на ДСУ от парите на данъкоплатците.

Налагане на задължителни обществени услуги на родителите, които се санкционират с глоба от 2000 до 3000 лева или имуществена глоба от 3000 до 5000 лева - при първо нарушение- чл.169 ЗСУ.

ЗСУ е цялостен с груби нарушавания на конституционните права на жителите: достъп на ДСУ (вкл. чуждестранни) до всичките ни персонални данни, достъп до децата по всяко време без знанието и единодушието на родителите (т.нар. " мобилни услуги " в учебни заведения, градини, ясли), противопоставяне на правата на децата на правата на родителите, липса на ефикасен надзор, в това число правосъден, и липса на отговорност за вреди от дейностите на ДСУ, създава редица предпоставки за изземване на държавни правомощия от частните ДСУ.

Въвежда изключително важни и неприемливи промени в редица закони, свързани с децата и фамилията: Закона за протекция на детето, Семейния кодекс, Закона за предучилищното и учебно обучение, Закона за отбрана от домашно принуждение, и други

ЗСУ изобилства от правни парадокси, " малки врати " за злоупотреби, корупция и спор на ползи.

Социалните услуги могат да се отдават на концесия според Закона за концесиите – не сме съгласни живота на българските фамилии и деца да бъдат отдавани на концесия никому, още по-малко на непознато финансирани Неправителствени организации!

С приемането на ЗСУ неправилно се смята, че с него ще се решат проблемите на хората с увреждания. Задълбоченият прочит на ЗСУ разкрива, че законът не е основан за удобството на хората с увреждания, а за това на доставчиците. 

Държавата нагледно казано " си измива ръцете "  със ЗСУ по отношение на хората с увреждания и другите нуждаещи се жители – ДСУ самичък взема решение дали и какви услуги да даде, в случай че те въобще са заплатени от държавния бюджет. Ако ли не, нуждаещият се би трябвало да заплати " услугата " от личния си джоб, и то на цена, каквато доставчикът самичък дефинира!

Всеки би могъл да си направи аналог със здравната система с всичките й дефекти – изчезналите посоки, материалният интерес на лекарите, случаите на източване на здравната каса, и така нататък Дали желаеме да повторим същия опит и със обществената ни система, като я превърнем в пазар?

В умозаключение можем да обобщим, че не може да има козметични ремонти на ЗСУ. Нарушенията на конституционни права са толкоз многочислени и повсеместни, икономическата и управническа логичност толкоз неуместна, че единственият вероятен вид е отхвърлянето му и задълбочена преоценка на цялата обществена политика и изключително тази, обвързвана с децата и фамилията ", се показва в информацията, изпратена до модията ни. 

Повече информация можете да получите във фейсбук групите: " Родители обединени за децата -ВАРНА “ и " Единение за фамилията и децата “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР