На 15-ти август православната църква почита Света Богородица.Какви са традициите

...
На 15-ти август православната църква почита Света Богородица.Какви са традициите
Коментари Харесай

Успение Богородично: Какви са поверията на празника

На 15-ти август православната черква уважава Света Богородица.

Какви са традициите и обичаите, които се съблюдават на този ден?

Голяма Богородица, Успение Богородично или Успение на Пресвета Богородица е празникът на Света Богородица. Тя е настойничка на майчинството, фамилното огнище и дамите.

Този ден е отдаден на гибелта на Божията майка. Според поверието Богородица се моли в Елеонската планина, когато пред нея се явява архангел Гавраил. Той възвестява, че след 3 дни духът ѝ ще се пресели в царството небесно. Тогава Богородица е на 64 години.

Тя пожелава да види всички апостоли още един път, преди да почине, а по-късно ангелите идват, с цел да приберат душата ѝ. Смъртта на Богородица е лека, така наречен успение, с което се счита, че Бог подарява най-верните Си прислужници.

Поверие споделя, че по време на успението край смъртния одър на Богородица са участвали всички останали живи апостоли и единствено деятел Тома просрочен с 3 дни. Когато дошъл и изискал да се преклони пред тялото ѝ, открили, че в пещерата, в която е заровена Богородица, е останала единствено погребалната ѝ плащеница.

Традиции и традиции на Успение на Пресвета Богородица
На Успение Богородично се раздават авансово осветени в черква обредни хлябове и сезонни плодове за здраве и в респект на умрелите. Правят се сборове и се колят курбани за здраве.

На 15-ти август се вършат родови срещи, които са свързани с жертвоприношение - курбан за здраве, за живот, срещу заболявания и инциденти, за плодородна година. На трапезата наложително участва питка, украсена с орнамент, тиква, царевица, варено жито и пиле. На Успение Богородично наложително се ядат грозде и любеница.
На 15-ти август имен ден честват Мария, Мариета, Марияна, Мариела, Миро, Марио, Мира, Преслав, Преслава. Желаем ви здраве, благополучие и триумфи!
 

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР