На 15-ти април предстои учредяването на Национална гражданска инициатива, която

...
На 15-ти април предстои учредяването на Национална гражданска инициатива, която
Коментари Харесай

Национална гражданска инициатива ще се бори да промени съдбата хората, поставени под запрещение

На 15-ти април следва учредяването на Национална гражданска самодейност, която желае да върне на вниманието на Народното събрание проектозакона за физическите лица, който отстранява запрещението и урежда правата на хората с психологични увреждания. 
Началото ще бъде сложено от 11.00 до 13.00 часа в литературния клуб " Перото " в НДК, където стартира и събирането подписи в поддръжка на Националната гражданска самодейност, която като инструмент към Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, може да задължи институциите да включат в законодателния дневен ред законопроекта за ориста на хората, сложени под забраняване.  У нас те са към 7 хиляди и по тази причина самодейността е наречена по този начин -  " 7 000 ", изясни в ефира на " Хоризонт " Надя Шабани от Центъра за нестопанско право , която е измежду основателите на подписката, настояща и в интернет. 

" Ние предлагаме опция, която е цялост от ограничения, които още веднъж се постановяват от съд, само че той по-надлежно ревизира кой може да поддържа човека  - в границите на една процедура, която резервира достолепието на индивида и опцията решенията да бъдат взети, съгласно неговите стремежи и желания ", изясни Шабани.

Закон, който би трансформирал ориста на хората, които са под забраняване у нас беше покрай приемане през лятото на 2016-а, когато стигна до първо четене в Народното събрание, само че подаването на оставката на кабинета края на същата година,  осуети окончателното му приемане. Сега има два пътя -  законодателната технология да стартира изначало или да се основава на текста, който към този момент съществува. 
Надя Шабани акцентира, че по-добрият вид е да се стъпи на към този момент постигнатото и да се върви към връщане в парламентарния дневен ред на към този момент готовия план:  

" Ако реши Министерският съвет още веднъж да инициира и да употребява законодателната си самодейност, още веднъж ще би трябвало през Министерството на правораздаването, което е отрасловото, да се стартира публично разискване, оценка на въздействието и внасянето му в Народното събрание.  

И взехме решение, че този път можем да действаме непосредствено и да го представим на Народното събрание, тъй като в действителност той не се появи през 2016 година.  По тези текстове се работи от края на 2012 година, след първото неоправдателно дело против България в Страсбург - имаше три публични разисквания на законопроекта, имаше доста диспути по тематиката. Според нас този път е извървян, просто по стичане на събитията след първо четене, по независещи от нас аргументи, се разпусна Народното събрание и законът не можа да мине финалната фаза.

Според нас в този момент е момента непосредствено да бъде показан и с помощта на Закона за директното присъединяване на жителите, това е опция и Народното събрание ще би трябвало да се произнесе дали ще почете тази подписка и надлежно ще се инициира от народните представители внасянето му или надлежно ще го отхвърли.

Ние мощно се надяваме, че съществено и най-важно  - надполитически,  ще се огледа на тази тематика ", посочи Шабани. Тя припомни, че страната ни е утвърдила спогодба на Организация на обединените нации, задължаваща да се отстрани всякаква форма на забраняване, както и че страната към този момент два пъти е осъждана от съда по правата на индивида в Страсбург. 

Събирането на подписи ще продължи през идващите три месеца. Повече по тематиката може да научите от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР