На 15 октомврицърквата почита двама светци - Евтимий Нови и

...
На 15 октомврицърквата почита двама светци - Евтимий Нови и
Коментари Харесай

Подвизите им удивили ангелите и изплашили демоните: Кои светци почитаме днес

На 15 октомври църквата уважава двама светци - Евтимий Нови и Лукиан Антиохийски.

Свети Лукиан е роден през III век в християнско семейство в град Самосата, Сирия.

Получил положително обучение. Родителите му го готвели за световна работа, само че Лукиан от ранни години обикнал Бога повече от всичко на света. Земното великолепие не го привличало.

След гибелта на родителите си той раздал на бедните своето имущество и заживял непоколебим подвижнически живот.

Скоро постигнал огромно духовно съвършенство. С изключително старание изучавал Свещеното Писание. Благодарение на езиковите си знания той се заел да прегледа и поправи гръцките преводи на Стария Завет, като ги сравнявал с еврейския оригинал. За да успее в задачата си, той изучил в съвършенство еврейския език.

Постепенно благочестието, мъдростта и учеността му станали необятно известни.

Затова християните в град Антиохия го поканили да стане духовник в техния град. Като духовник Лукиан ревниво служел на Бога, въодушевено проповядвал Христовото благовестие. Обърнал голям брой езичници в светата религия. Открил църковно учебно заведение, в което преподавал. Но неговите мирни и потребни занимания ненадейно били прекратени от гонението срещу християните, което при започване на IV век подхванал римският император Диоклетиан.

Свети Лукиан бил арестуван от бойци и изпратен в пандиза в град Никомидия (днес Измит в Турция), източната имперска столица.

Там бил държан, окован, в продължение на девет години и от самото начало не преставал да предизвиква другите християни, затворени с него, и да ги приканва да останат непоколебими във вярата в Иисус Христос, като я изповядват самоуверено, без да се опасяват от мъчения или гибел. Дългото затворничество и особена гняв на мъчителите към епископите и презвитерите изтощили до краен лимит телесните сили на презвитер Лукиан и той умрял в тъмницата в Никомидия през 311 година

За преподобни Евтимий Нови узнаваме от службата в Минея.

Не са известни детайлности: по кое време се е родил и в кои години се е подвизавал. Той бил благоверен човек. Прекарвал живота си в почтено съпружество.

По едно време душата му по този начин се разплакала по Бога, че оставил света и неговите съблазни и заживял в пустиня по образеца на античните – в непрестанна молитва, в пост и труд.

Големите му подвизи удивили ангелите.  Изплашили демоните. Монасите от близките места го избрали за шеф и преподавател.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР