На 15 ноември по традиция започват 40-дневните Коледни, или Рождественски

...
На 15 ноември по традиция започват 40-дневните Коледни, или Рождественски
Коментари Харесай

Започват Коледните пости! Ето всичко, което трябва да знаем

На 15 ноември по традиция стартират 40-дневните Коледни, или Рождественски пости, които приключват на 24 декември - Бъдни вечер. Коледният пост се назовава още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември в това число се употребява единствено растителна храна с олио.

През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се позволява консумация на безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи), които също се одобряват за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се употребява и риба.

Алкохолът също е неразрешен, като се изключи виното. Червено вино може да се използва всеки ден по една чаша, като се изключи сряда и петък. Виното е единственият алкохол, който се позволява по време на поста, защото е знак на Христовата кръв. 

Хората с хронични болести и бременните дами би трябвало да се съветват с доктор, преди да стартират да постят.

Много е значимо при постенето да не нарушим здравословния баланс на организма си.

Липсата на скотски белтъчини можем да компенсираме с банкет на разнообразни бобови култури - фасул, леща, грах, нахут, бакла. За реализиране на  най-благоприятен аминокиселинен баланс е добре те да се комбинират със зърнени храни - ориз, булгур, жито, ечемик, както и с елда и киноа, които съдържат всички 8 незаменими аминокиселини.

Важна е ежедневната консумация на зеленчуци и плодове, съдържащи витамин С, като грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки.

Недостигът на калций по време на пости може да се компенсира с потреблението на пълнозърнест самун, зеленолистни зеленчуци, ядки, сушени плодове и нахут, както и на различни млека - бадемово, соево, овесено, оризово, конопено.

Полезно е да се пие и шипков чай, който съдържа огромно количество витамин С.

Медът, захарта и черният шоколад също са разрешени артикули по време на постите, само че не би трябвало да се прекалява с тях.

Постите изискват освен да изключим от менюто си месото и млечните артикули, само че и да пречистим мислите си от злободневните проблеми, експанзията и завистта към близките, които са разрушителни най-много за самите нас.

Пречистването на тялото е метод за реализиране на духовна естетика. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР