На 15 март т.г. трябва да станат ясни резултатите по

...
На 15 март т.г. трябва да станат ясни резултатите по
Коментари Харесай

Всичко минава, но гадното чувство остава...

На 15 март т.г. би трябвало да станат ясни резултатите по инспекцията, назначена от Административен съд София-град за нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат оценени протоколите от всички 1639 изборни секции в столицата от локалния избор предходната есен. Както се споделя, каквито и да са резултатите от това регулиране, остава гадното възприятие за цялостна злополука в доверието към изборния развой.

То така и така не се радва на националната обич от дълго време, най-малко от няколко години, откогато множеството българи теглиха по една на политиците и никак не вървят до урните " да ИМ гласоподават ". Това обрича властта у нас на непредставителност, защото ръководещите се избират от 30-тина на 100 от имащите право на глас. Другото е статистика и надписване. А на последните избори за органи за локалната власт в столицата, играта напълно загрубя.

Както е известно изгубилата конкуренцията за кметския пост в София с математически изчислени 4000 гласа подаде тъжба и бе заведено правосъдно дело за вота в столицата. В неговия ход  са били оценени единствено 313 секции и арбитър Галин Нестеров взема решение, че това е незадоволително, та по тази причина разпореди по-мащабна инспекция на всички секции.



Установено е било, че " 15 от флашките с резултатите от тестваните секции не са открити. ЦИК твърди, че ги съхранява в мазе, само че не може да ги открие. Вещите лица откриват, че флашките, които съхраняват изборните резултат, нямат дипломиран електронен автограф - т.е. те имат електронен автограф, само че могат да се манипулират след вкарването на данни. Но няма доказателства, че флашките са манипулирани. От тестваните секции се потвърждава, че в хартиените протоколи има разлика в гласовете - вписани са 541 гласа по-малко за и 196 гласа повече за кмета Терзиев.
Това до тук е много материал за

разгаряне на всевъзможни тайни теории и досъсипването на имиджа на изборната система у нас.

Както разяснява пред медиите един от най-хубавите познавачи в региона на гласуването у нас проф. Михаил Константинов:

" Стигне ли се до анулиране на изборите за кмет в София - това би било злополука ".

Дума да няма, че е по този начин. Но даже да не се стигне до тази прекаленост, гадното възприятие за измами при гласуването у нас си остава.
То стартира още предишния век с първите стъпки към смяна на обществено-политическата система по време на огромните избори на 10 юни 1990 г.за Велико народно събрание, когато над 6 милиона българи гласоподаваха с вярата, че " наливат основите " на демокрацията.
Тогава, вечерта в НДК в директно лъчение на Българска национална телевизия, водено от страхотните български публицисти Кеворк Кеворкян и Иван Гарелов, превъзходният български артист Йосиф Сърчаджиев, покровител на починалия към този момент Стоян Ганев, се разплака като чу резултатите, които бяха за - 53% и 36 на 100 за. Мнозина тогава бяха уверени, че изборите са манипулирани, фалшифицирани и последваха огромни митинги, само че де факто нищо не беше потвърдено.
Много вода изтече оттогава до в този момент, само че има неизменими и непроменени неща като да вземем за пример, че

политиката на сълзи не има вяра и че " демокрацията " у нас в идентична степен бе осакатена и от левите, и от десните.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР