На 15 август България и българските медици ще отбележат Деня

...
На 15 август България и българските медици ще отбележат Деня
Коментари Харесай

На 15 август ще отбележим Деня на спасението


На 15 август България и българските медици ще отбележат Деня на спасението. На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински чиновници, умряли по време на работа или директно след нея от безсилие, заразяване от заболяванията на своите пациенти или злополука с кола за спешна помощ на път към тях, както и на всички останали, починали при избавяне на потърпевши.

Български лекарски съюз и ръководителят на Управителния съвет на съсловната организация доктор Иван Маджаров приканват да бъде спазена традицията и дружно с сътрудниците от лечебните заведения да запазим едноминутно безмълвие тъкмо в 12 ч. пред вратите на лечебните заведения, съпроводено от включени сирени на коли за спешна помощ.

Денят на спасението е основан през 2005 година по предложение на основния редактор на в. " Български доктор " доктор Тотко Найденов, с поддръжката на БЛС, Министерство на здравеопазването, ВМА, БЧК и синдикатите, в чест и памет на 26-годишният доктор на великотърновското с. Стрелец, доктор Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 година избавя 47 души от горящ рейс и умира от тежките си изгаряния.

От 20 декември 2012 година честването на 15 август като Ден на спасението бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в Европейски Съюз, евентуално и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, починали при избавяне на живот в спокойно време.

За поредна година Денят на спасението минава под знака на COVID-19. Заболяването ни лиши над 120 лекари, медицински сестри, фелдшери и водачи на коли за спешна помощ, които помагаха на заболели от ковид, само че изгубиха борбата за личния си живот, напомнят от БЛС.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР