На 14 юни Светът отново ще отбележи Световния ден на

...
На 14 юни Светът отново ще отбележи Световния ден на
Коментари Харесай

Над 700 успешни кръводарителски акции проведени през приложението „Дари кръв“

На 14 юни Светът още веднъж ще означи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към голямата значителност на жеста на доброволното кръводаряване. Основната цел е да се увеличи осведомеността за нуждата от безвредна кръв и кръвни артикули, както и да се благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния подарък за живот и решаващата им роля за спасяването на милиони хора.

Българска организация за непринудено кръводаряване е първото и само в България напълно доброволческо съдружие, което от основаването си през 2010 година работи за поощряване и разпространение на  постоянното, анонимно и непринудено кръводаряване. Опитът на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус и отрицателната статистика в България демонстрират многото проблеми, които има у нас, и техните съществени посоки, означават от организацията и се стопират на следното:

- неналичието на информация – както за потребността, по този начин и за компликациите, които дефицитът на кръв предизвиква;

- наложените порочни практики за насила на нуждаещите се и техните близки да търсят донори, с цел да им се окаже нужната здравна помощ;

- тоталното игнориране на процъфтяващата противозаконна търговия на търгашите на кръв, обсаждащи кръвните центрове в цялата страна.

В своята цялост те водят до все по-задълбочаващи се проблеми, които отблъскват и дребното доброволни кръводарители, считат от Бюро за обслужване на дипломатическия корпус. Същевременно, за положителното действие на здравната система, от решаващо значение е не просто съществуването на задоволително кръв, а съществуването на задоволително безвредна кръв, акцентират от там.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има официална „ страна хазаин “ на акцията. През 2023-та това е Алжир, с посланието – „ Дари кръв, подари плазма, споделяй живота, споделяй постоянно! “. То насочва към това, че всяко подаяние е скъпо и животоспасяващо, а повторното и регулярно кръводаряване от доброволни кръводарители е ключът към построяването на безвредно и стабилно кръвоснабдяване на здравната система.

На 14 юни, като част от отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител, Бюро за обслужване на дипломатическия корпус започва и програмата „ Бюро за обслужване на дипломатическия корпус учебно заведение “, посредством която ще финансира и организира осведомителни акции в пет български учебни заведения. Заедно с дълготрайната самодейност „ Академия за доброволци “, програмата уголемява просветителното направление на организацията и дава опция да се увеличи осведомеността за кръводаряването измежду най-младите.

„ За нас е от голямо значение не просто да споделяме „ Дарявайте кръв “, само че и да предоставим точната информация какви са предпоставките за безвредно кръводаряване, по какъв начин протича процесът на кръводаряване, по кое време не би трябвало да даряваме кръв; по какъв начин да намерим помощ, в случай че наш непосредствен има потребност от кръв и по какъв начин можем да помогнем при незабавен случай “, споделя Стефка Попова-Лазарова, ръководител на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус. „ Всичко това е част от нашата Академия за доброволци, а в този момент с голямо неспокойствие ще стартираме и „ Бюро за обслужване на дипломатическия корпус учебно заведение “. Надяваме се, че ще получим поддръжка, с цел да можем да продължим, и първите пет учебни заведения, финансирани от нас, да са единствено едно положително начало “, добавя тя.

Предстои да бъдат оповестени изискванията, при които учебните заведения от цялата страна ще могат да заявят желанието си за включване в програмата. Информация за интензивностите на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус, опциите за включване, както и периодите за записване могат да се проследят през фейсбук страницата на сдружението -.

Бюро за обслужване на дипломатическия корпус продължава да развива и системата за доброволни кръводарители и нуждаещи се незабавно от кръв, работеща в цялата страна изцяло гратис. През миналата година посредством съдействието с Аксидия бяха направени усъвършенствания в мобилното приложение „ Дари кръв – помогни или откри помощ “, засягащи търсенето на кръводарители с съответна кръвна група от избран град или район в страната. Системата се поддържа и управлява напълно от доброволци – членове на Бюро за обслужване на дипломатическия корпус, и даването на помощ посредством нея е непринудено и безплатно. След цялостното ѝ възобновяване през юни 2020 година, през „ Дари кръв “ са извършени повече от 720 сполучливи акции, от които към 35% с търсене на съответна кръвна група, регистрират от организацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР