На 14 септември православната църква почита Въздвижение на Светия кръст

...
На 14 септември православната църква почита Въздвижение на Светия кръст
Коментари Харесай

Кръстовден е! Времето тръгва назад

На 14 септември православната черква уважава Въздвижение на Светия кръст Господен - един от четирите дни в годината, в който се прави поклонение. В националния календар празникът е прочут с името Кръстовден, защото на него денят и нощта се кръстосват (изравняват).
В някои елементи на България го назовават Гроздоберник, тъй като слага началото на гроздобера.
Празникът се свързва с чудодейното явяване на Светия кръст пред император Константин Велики, който през 312 година се отправил с войските си към Рим, с цел да избави жителите му от тиранията на Максентий.
Той помолил Бог за поддръжка, защото бойците му били доста по-малко от тези в противниковата армия. Когато слънцето почнало да залязва, той съзрял на небето лъчезарен кръст, под който пишело: "С това ще победиш ", а вечерта в съня му се явил самият Божи наследник.
Той му наредил да направи знаме, наподобяващо на кръста и да издълбае кръстове върху щитовете и шлемовете на своите бойци.
Така Константин Велики влезнал тържествено в Рим, разгромявайки войските на тиранина със силата на кръста.
През 326 година майката на Константин Велики, Света Елена, тръгнала към Палестина, с цел да търси затрупания преди близо два века гроб Господен от гневните гонители на християните. Не след дълго тя разкрила пещерата на гроба и три кръста, само че кой от всички бил Христовият се схванало едвам откакто неотдавна умрял човек възкръснал посредством допиране с един от тях.
Елена изпратила дребна животворяща парченце от него на сина си в Константинопол, а кръстът Господен бил положен в основната Йерусалимска черква.
Над пещерата на гроба построяват храм, който тържествено е осветлен на 14 септември 335 година. Той съществува и до през днешния ден, а на този ден пред него се стичат хиляди поклонници, с цел да зърнат Христовия кръст. Епископът го "въздвижва " (повдига) над главите им, откъдето празникът получава и своето име.
Народното име на празника се свързва с античното поверие, че на този ден денят се кръстосва с нощта и се изравняват между тях. По традиция дамите заравяли или "кръстосвали " стъблата на многогодишните си китки в градината, с цел да не се "пресекат ", защото студа наближава и се чака рухването на първите слани.
Жителите на селищата, в които няма събор по случай Кръстовден честват с родата. Целият жанр се събира към празничната софра, на която участва зелник, печена или варена тиква и никога червени храни, като чушки, ябълки, домати, репички и други. На масата няма месни ястия, защото на този ден християните съблюдават непоколебим пост, с цел да почетат кръста Господен.
На Кръстовден публично се откривали и седенките, предстоящи с голямо неспокойствие от девойките и момците, а тъкмо след месец първите сватбарски гайди оповестявали, че сватбите към този момент са разрешени.
В някои елементи на Източна България, по време на седенките, младите мъже и ергените изпълнявали обичая "джамала ", като изработвали дървена структура, имитираща камила и я покривали с рогозка.
Под чергата се криели двама души, с цел да носят джамалата, а дружно с тях присъединяване в обичая вземали маскирани булка с жених, зет и поп. Така влизали във всеки двор, обикаляйки из цялото село.
На празника най-възрастната жена в дома замесва и опича Кръстова пита, която от горната страна украсява с кръст. Когато родата се събере към трапезата, тя я разчупва, наричайки: "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли " и всички повтарят словата ѝ.
На този ден се почитат и чекръкчиите, които наместват навехнати или счупени крака. Получилите излекуване ги подаряват, с цел да изкажат благодарността си, а те подреждат софра в двора си и канят минувачите да хапнат и да пийнат, споменавайки с положително дарбата им на национални лечители.
На 14 септември имен ден честват: Кръстьо, Кръстил, Кръстина, Кръстила, Кръстена, Кръстилена, Кръстан, Кръстана, Кънчо, Къна и Ставри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР