На 14 ноември израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че

...
На 14 ноември израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че
Коментари Харесай

Какво може да очаква Израел от хусите, създаващи напрежение в Червено море

На 14 ноември израелските Сили за защита (ЦАХАЛ) оповестиха, че системите им за Противовъздушна отбрана " Ароу " са прехванали ракета над Червено море, а в същия ден йеменските бунтовници заплашиха да нападат израелски кораби, напомня в. " Джерузалем пост ". Лидерът на хусите Абдул Малик ал Хуси съобщи, че неговите бойци наблюдават за израелски кораби в жизненоважните за търговията морски пътища в Червено море, в това число и за плавателни съдове, които не плават под израелски байрак. " Очите ни са отворени за непрекъснато наблюдаване и търсене на всеки израелски транспортен съд ", сподели той в тирада, излъчена от телевизионната станция на бунтовниците.

Ал Хуси разкритикува срещата на върха на арабските и мюсюлманските водачи в Рияд, като съобщи, че те " не са излезли с никаква позиция или практическо деяние, а това е тъжно и срамно ". Освен това Ал Хуси прикани страните, отделящи Йемен от палестинските територии - Саудитска Арабия, Йордания и Египет, да отворят " сухопътен кулоар ", с цел да разрешат на бойците му да се включат във войната на страната на " Хамас ", напомня новинарският уебсайт " Ню араб ".

Кои са хусите?

Хусите са арабско племе от Йемен, произхождащо от северозападната провинция Саада. Заедно с към 35 % от популацията на Йемен те принадлежат към Зайдиските шиити, които доста се разграничават от по-познатото течение Шиити на дванадесетте имама, следвано от иранските и множеството арабски шиитски мюсюлмани, отбелязва американският мозъчен концерн " Близкоизточен конгрес ".

Движението на хусите, известно още като " Ансар Аллах ", е основано от племенния водач Хюсеин Бадр пъкъл Дин ал Хуси през 90-те години на предишния век. През 2004 година то стартира бунтовническа активност против ръководството на президента Али Абдула Салех.

Салех, също мохамеданин от шиитски генезис, е боен, който завзе властта през 1978 година и управлява обединяването на Йемен през 1990 година Правителството му бе подкрепяно от Съединени американски щати и Саудитска Арабия. През 2012 година Салех се отдръпна от властта в границите на политически преход, подсилен от страните от Персийския залив. Абд-Раббу Мансур Хади стана краткотраен президент и стартира общонационални съвещания за нова конституция.

През август 2014 година хусите започнаха всеобщи демонстрации в няколко района на страната против оповестеното от управляващите понижаване на дотациите за петролни артикули. До средата на септември 2014 година те завзеха няколко квартала в столицата Сана, в това число редица държавни офиси, отбелязва Ройтерс.

В края на януари 2015 година, с тихата поддръжка на Салех и неговите поддръжници в армията, бунтовниците хуси превзеха президентския замък и Хади беше заставен да подаде оставка. През идващия месец той се появи в пристанищния град Аден (бившата столица на Южен Йемен преди обединяването му със Северен Йемен на 22 май 1990 г.), и отдръпна оставката си. Впоследствие " Ансар Аллах " откри надзор върху огромна част от северната част а страната и други огромни обитаеми места, до момента в който интернационално приетото държавно управление се откри в Аден, разгласен за краткотрайна столица на Йемен след държавния прелом от 2014 година.

Обезпокоена от възходящото въздействие на шиитски Иран по границата си, през 2015 година Саудитска Арабия реши да се намеси в спора и оглави военна коалиция, ползваща се с поддръжката на Запада, която стартира да води война на страната на Хади. Саудитската намеса през 2015 година не съумя да отвоюва следените от хусите региони, а също така разноските на Рияд за военната акция в Йемен доближиха 265 милиарда $, показва американското списание " Форин полиси ".

През април 2022 година враждуващите страни се споразумяха за помирение с посредничеството на Организация на обединените нации, само че пет месеца по-късно то не бе възобновено, откакто саудитското държавно управление отхвърли да се съгласи с настояванията на хусите заплатите на йеменските цивилни и военни да се изплащат със средства от приходите от износа на нефт и газ.

Днес хусите преобладават във военно отношение. Въпреки желанието на Рияд да прогони бунтовниците, те крепко управляват столицата Сана, както и най-населените територии, в това число и планинските региони, където живеят към 80 % от популацията, написа още американското издание.

Кой поддържа хусите?

Хусите са свързани с иранската " Ос на съпротивата " - неофициална военна коалиция против Израел и Запада, която включва и " Хизбула ", " Хамас " и други палестински въоръжени групировки, както и сирийското държавно управление, и основани в Ирак милиции, написа в. " Сидни морнинг хералд ". Хусите за първи път дадоха явен знак за връзките си с " Хамас " през 2021 година, когато предложиха замяна на държани от тях саудитски пандизчии против освобождението на палестинци. По-късно " Хамас " връчи на управлението на хусите премията " Почетен щит " като самопризнание за поддръжката им за палестинците, добавя изданието.

" Ансар Аллах " е изключително потребен за Иран при офанзиви против Израел по няколко аргументи, като най-главната от тях е, че Техеран не желае да провокира ответни дейности против себе си, счита " Близкоизточният конгрес ".

Иран управлява или поддържа военни качества в няколко арабски страни. Той господства в Ирак и Ливан и има независимост на деяние в някои елементи от Сирия. Но и в трите страни иранският прокурист би трябвало да се преценява със комплицираните локални политически действителности и с ползите на други играчи като руснаците, държавното управление на Башар Асад в Сирия, шиити, които не са свързани с Иран, както и с нешиитското население. Случаят в Йемен не е подобен. Страната е разграничена, " Ансар Аллах " поддържа монопол върху властта в следените от хусите региони. И въпреки че през 2014 година Организация на обединените нации наложи ембарго върху доставките на оръжия в Йемен, контролът по това ограничаване продължава да е слаб.

Какво може да чака Израел от хусите?

Илан Залаят, анализатор в Програмата за страните от Персийския залив към Института за проучвания на националната сигурност в Тел Авив, съобщи пред в. " Аарец ", че Израел може да чака от хусите " доста, доста безпилотни самолети ". " Хусите са профилирани в изпращането на огромни групи от дронове, които е мъчно да бъдат прeхванати ". По думите му офанзивите с дронове са доста ефикасни против инфраструктурата. Те постоянно се употребяват против петролни уреди в Саудитска Арабия, както и против цивилни обекти. " Дроновете им могат да доближат големи дистанции ", сподели израелският специалист. Град Ейлат, който хусите нападнаха с дронове, се намира на съвсем 2000 км от Йемен, отбелязва в. " Аарец ".

Същевременно вчерашното сподели, че Червено море се обрисува като евентуална зона за ескалация, добавя новинарският уебсайт " Ню Араб ". Там хусите могат да слагат морски мини, да завладяват плавателни съдове или да употребяват противокорабни ракети и безпилотни летателни апарати.

Международната конструкция за морска сигурност издаде предизвестие за плавателните съдове, преминаващи през жизненоважния пролив Баб ал Мандеб и Червено море, единствено два дни откакто хусите заплашиха да нападат израелски кораби. " Подходите към Баб ал Мандеб не престават да са зона на безпокойствие ", се споделя в рекомендация за сигурност, публикувана на 16 ноември от Международната структура за морска сигурност (IMSC).

Протокът Баб ал Мандеб е стратегическа зона, която свързва Червено море с Аденския залив и разрешава на плавателни съдове да минават от Индийския океан към Средиземно море, показва американският информативен портал " Лонг уор джърнъл ". Ежедневно оттова минават милиони барели нефт. Според някои оценки през Баб ал Мандеб минават към 9% от общия размер на морската търговия с нефт.

През последното десетилетие хусите неколкократно заплашваха интернационалното мореплаване и военните кораби на Съединени американски щати, като от 2015 година насам направиха десетки набези в Червено море. През 2016 година бунтовниците от " Ансар Аллах " изстреляха противокорабни крилати ракети по американския ескадрен миноносец " Мейсън ", до момента в който той плаваше в интернационалните води покрай Йемен. През 2018 година хусите, под управлението на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война, нападнаха два саудитски петролни танкера. През 2020 година Саудитска Арабия прехвана няколко моторни лодки камикадзе на хусите, също така те сложиха стотици мини в южната част на Червено море, обобщава " Лонг уор джърнъл ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР