На 14 май украинските сили продължават да контраатакуват около Бахмут.

...
На 14 май украинските сили продължават да контраатакуват около Бахмут.
Коментари Харесай

ISW: Украйна иска да обкръжи Бахмут

На 14 май украинските сили не престават да контраатакуват към Бахмут. Заместник-министърът на защитата на Украйна Хана Маляр заяви, че денем на 14 май украинските сили са завладяли над 10 съветски позиции в северните и южните околности на Бахмут.

Това се споделя в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за положението на фронта в Украйна.

Руски военни блогъри настояват, че украинските войски са атакували към Берхивка, Клишивка и Курдиумивка и са заели нови неуточнени позиции наоколо до обитаемоте места, а също така са напреднали към Яхидне откъм Богдановка.

Финансистът от Групата " Вагнер " Евгений Пригожин твърди, че украинските сили не са правили набези през нощта на 13 против 14 май.

ISW не е следила образно удостоверение за нови украински позиции към Бахмут. На 14 май представителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Черевати акцентира, че главната цел на Украйна в Бахмут е да унищожи съветските зони на централизация и да обкръжи града, а не да организира фронтални офанзиви.

Черевати означи, че украинските сили неотдавна са напреднали до 300 м в някои региони, а Маляр заяви, че украинските сили напредват в две направления в предградията на Бахмут.

Руското министерство на защитата (МО) се пробва да отвлече вниманието от неотдавнашните украински триумфи край Бахмут, като хвали съветските отбранителни старания против украинските контраатаки.

Руското МО похвали отбранителните старания на съветската 4-та обособена мотострелкова бригада (2-ри армейски корпус на Луганската национална република) южно от Иванивское, 200-та обособена гвардейска мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус, Северен флот) източно от Богдановка и 6-та гвардейска мотострелкова дивизия (20-та гвардейска комбинирана войска, Западен боен окръг) в неизяснен регион на линията Соледар-Бахмут.

Руското МО твърди, че съветските сили са отблъснали всички украински контраатаки и че командирът на 4-та бригада полковник Вячеслав Макаров и заместник-командирът на евентуалния 2-ри армейски корпус на Луганската национална република по военно-политическата работа полковник Евгений Бровко са починали, до момента в който са ръководели съответните отбранителни старания.

Руското МО означи, че е връчило бойни медали и държавни награди на отбраняващите се съветски военнослужещи на техните бойни позиции, а по-късно разгласява фрагменти, на които се вижда по какъв начин съветското военно управление връчва на над 120 военнослужещи разнообразни награди, в това число " За смелост ", " За военно отличие " и " За военна героизъм ".

Руското МО евентуално се пробва да успокои рецензиите на осведомителното пространство за това, че МО не е признало навреме триумфите на украинското полесражение, без да признава степента на тези триумфи, което е в сходство с неотдавнашните инструкции на Кремъл да не омаловажава украинските военни триумфи.

МО също по този начин акцентира напъните на постоянните си сили пред тези на нередовните сили, в това число силите на групата " Вагнер ", настоящи в Бахмут. Финансистът на Група " Вагнер " Евгений Пригожин разкритикува на 14 май известията, че съветските въздушно-десантни сили (ВДВ) оказват помощ на силите на " Вагнер ", като вместо това съобщи, че силите на ВДВ не съумяват да поддържат настъпателните интервенции на " Вагнер ", да защитят завзетите позиции или да си възвърнат позиции, неотдавна изгубени от украинските сили.

През нощта на 13 против 14 май съветските сили нанесоха още една серия от безпилотни и ракетни удари против Украйна. Украински източници оповестиха, че съветските сили са изстреляли неизяснен брой дронове от разнообразни модели по Украйна и че украинските сили са унищожили 25, в това число 18 Shahed 131/136.

Украинският общоприет щаб означи, че съветските сили са изстреляли общо 23 безпилотни летателни апарата " Шахед-136/131 ".

Украинският общоприет щаб също по този начин заяви, че съветските сили са изстреляли неизяснен брой ракети " Калибър " от Черно море, както и неизяснен брой крилати ракети Kh-101/555/55, и че украинските сили са свалили три ракети Kh-101/555/55.

Украински източници оповестиха, че съветските сили са нанесли удари с ракети С-300 по гражданска инфраструктура в градовете Тернопол и Николаев, както и в градовете Харков и Золохов в Харковска област.

Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са нанесли удари по украински склад за муниции в град Хмелницки и по украински военни обекти и региони за разполагане край Тернопол и Петропавловка, Днепропетровска област.

Все по-редовните съветски безпилотни и ракетни удари евентуално са част от нова съветска въздушна акция в Украйна, целяща да утежни украинските качества за осъществяване на контраофанзивни настъпателни интервенции в близко бъдеще. От 19 април насам съветските сили са направили най-малко 10 серии от удари в цяла Украйна, изключително в тиловите региони.

Руските сили са употребявали доста по-малко високо прецизни ракети в тези последни серии от удари спрямо несполучливата си акция против украинската сериозна инфраструктура от есента на 2022 година до зимата на 2023 година ISW по-рано оцени, че съветските сили евентуално са изразходвали забележителна част от високо прецизни си ракети в предходната въздушна акция, а в актуалната съветска въздушна акция може да се употребяват доста по-малко от тези ракети в опит да се запазят лимитираните останали ресурси.

Вместо това съветските сили разчитат в огромна степен на изстрелването на огромен брой създадени в Иран безпилотни летателни апарати " Шахед ", с цел да пречупят украинската противовъздушна защита, макар че украинските сили са по-ефективни в свалянето на съветските прецизни системи, в сравнение с по време на предходната съветска въздушна акция.

Новата съветска въздушна акция наподобява е съсредоточена върху Киев и хипотетични украински военнопромишлени и логистични обекти в дълбоките тилови региони. Досегашната по-ограничена въздушна акция е по-редовна от предходната по-широка съветска акция против сериозната инфраструктура и ISW към този момент оцени, че съветските сили може би се пробват да правят съвсем ежедневни серии от удари, с цел да се показват като сполучливо ограничаващи евентуални идни украински контраофанзивни интервенции.

Предполагаемите цели и лимитираният темперамент на тази акция демонстрират, че съветските сили са директно загрижени за актуалните украински благоприятни условия за започване на контраофанзивни интервенции, макар че понижената успеваемост на тези удари евентуално не лимитира доста украинските благоприятни условия като цяло.

Новосформираният " Клуб на ядосаните патриоти " на някогашния съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин продължава да поставя старания за разширение на наличието си и за оказване на въздействие върху публичния дискурс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР