На 14 март църквата почита паметта на преподобния Бенедикт Нурсийски.Основателят

...
На 14 март църквата почита паметта на преподобния Бенедикт Нурсийски.Основателят
Коментари Харесай

Вижте кого почита църквата днес

На 14 март църквата уважава паметта на преподобния Бенедикт Нурсийски.

Основателят на общежителното монашество в Западна Европа, се родил в към 480 година в град Нурсия (сега Норча), Италия,

и в юношеска възраст бил изпратен в Рим да се учи и възпитава в учебно заведение. Разпуснатият живот в столицата обаче провокирал у младежа такова отвращение, че на 16-годишна възраст той решил да остави света и да се отдръпна в пустинно място.

Заживял в една пещера в цялостно уединение.

Така прекарал три години в пост и молитва, която му пособия да понася трудовете и лишенията на отшелническия живот. А когато локални овчари разкрили жилището на пустинника, при него почнали да идват хора от близките планински селища за духовни директиви. Бог дарувал на благословения духовник ( " бенедиктус " на латински значи " блажен " ) огромна духовна мъдрост и мощ да лекува заболявания.

Славата на преподобния Бенедикт се разнесла надалече.

Посетителите от всякакви места се събирали на тълпи към неговата пещера. С годините край преподобния се събрали над 150 монаси. Те приели духовното управление на преподобния Бенедикт и той се постарал да сложи общежителното монашество на здрави духовни основи. Неговите строги правила изначало не се понравили на братята, само че Бенедикт ги ръководел с огромна мъдрост и нравствен опит.

После преподобният отпътувал на юг и в планинска околност сред Рим и Неапол

се заселил в една изоставена римска цитадела на хълма Монтекасино. Там, в отдалечените и глухи местности, към момента имало хора, които принасяли жертви на идоли. Свети Бенедикт почнал да учи селяните на същинската Христова религия и скоро покръстил доста локални поданици, които наставлявал в добродетелите. Заедно с монасите преподобният трансформирал остарялата цитадела в манастир. Написал и правилник за своите монаси, които по неговото име и в този момент се назовават бенедиктинци. Упокоил се в 543 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР