На 14 февруари 2024 г. в Министерството на отбраната се

...
На 14 февруари 2024 г. в Министерството на отбраната се
Коментари Харесай

Тагарев и Камерън потвърдиха стратегическия характер на двустранните отношения в сигурността

На 14 февруари 2024 година в Министерството на защитата се организира среща на министъра на защитата Тодор Тагарев с министърa на външните работи на Обединеното кралство лорд Дейвид Камерън.

 

В диалозите взеха присъединяване началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, както и Н. Пр. Роб Диксън ексклузивен и пълномощен дипломат на Негово Британско Величество в България. Срещата се реализира в границите на поредност от срещи на английския министър с българското държавното управление при неговото първо посещаване в България след заемането на този пост.

Това оповестиха от пресцентъра на министерството на защитата.

Основни тематики на диалозите бяха двустранното съдействие в областта на защитата, настоящият дневен ред на сигурността в Черноморския район и последните развития към войната на Русия в Украйна, помощта на двете страни за украинската страна и рисковете, и заканите за сигурността в Европа, както и вероятните старания за противопоставяне на съюзно равнище.

В светлината на 75-годишнината от основаването на НАТО и 20-годишнината от присъединението на България, бяха дискутирани и въпроси, свързани с бъдещето на Алианса, които ще бъдат разисквани на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Лорд Камерън даде висока оценка на двустранните връзки в региона на защитата, като акцентира поддръжката на Обединеното кралство за Република България - високо скъп съдружник в НАТО. Той подчертава върху особената угриженост на Обединеното кралство по отношение на войната в Украйна и безапелационната поддръжка на ограниченията за увеличаване на възпиращия и защитителен капацитет по целия Източен фланг на НАТО.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР