На 13 юли се навършиха 50 години от една от

...
На 13 юли се навършиха 50 години от една от
Коментари Харесай

Изминаха 50 години от една от най-трагичните истории в Тура

На 13 юли се навършиха 50 години от една от най-трагичните истории в колоезденето и Тур дьо Франс. На този ден безусловно върху колелото умира английската звезда в този спорт Том Симпсън, чиято орис по-късно е разказвана в книги и продължава да е обект на куп изявления.

Юли 1967 година във Франция е бил извънредно парещ. Температурата се е задържала с часове над 40, а на именития Мон Венту (1911 метра) е достигала даже и 50. Адската горещина и изтощението от изминатите към този момент 12 стадия се отразяват на състезателите. Три километра преди финала един от тях - Том Симпсън, пада на асфалта. Опитват се да му оказват помощ, само че единствените му думи са " Качете ме на колелото ". Качват го, той изминава 200 метра и още веднъж пада, този път вечно. Опитите да бъде върнат към живот, въпреки и навременни, се оказват несполучливи. Оказват му първа помощ, по-късно е превозен с хеликоптер в болница, където установяват гибелта му.

Резултатите от разбора на кръвта му са шокиращи. В нея има следи от алкохол и амфетамини, всеобщо употребявани като допинг. Според мнозина Симпсън изрично е можело да се сложи измежду най-великите английски колоездачи, в случай че не и най-великия, в случай че не беше тази гибел от приложимост на допинг. Едва 18-годишен той печели орден от олимпийските игри в Мелбърн, става фамозен експерт в еднодневните гонки, международен първенец и става първият колоездач, определен за състезател на годината на Острова. Няма да е заслужено да се каже, че тези триумфи са резултат на допинга.

Симпсън е срещу неразрешените препарати, само че фантазията му да завоюва Тура го кара да жертва убежденията си. В тази ера колоездачите са опитали върху с всевъзможни способи. Приемали са амфетамини като летците от втората международна война, пушели са по време на езда, защото тогава неправилно се е ширело убеждението, че никотинът покачва издръжливостта.

Най-куриозното е, че са изпивали всичкия алкохол в минибаровете на хотелите и консумирали от крайпътните заведение, след което организационният комитет е бил заставен да заплаща големи сметки. Решимостта на Симпсън да завоюва се демонстрира две години по-рано. Тогава той контузва ръката си при рухване и продължава да кара. Спират го едвам със опасността, че развива гангрена и е застрашен от ампутация! В деня на съдбовния 13 юли лекарят на тима му вижда, че е отпаднал и го поучава да не започва.

" Няма метод. 13 е щастливото ми число. Дъщеря ми и жена ми са родени на тази дата, през днешния ден е 13-и и стадият е 13-и ", споделил колоездачът, който се подготвил за свирепото нанагорнище с три опаковки амфетамини в джоба. Той ги използвал още по средата на стадия. Според едни очевидци той пил коняк напряко от бутилката, а други приказват за вино и бира. Каквото и да е било коктейлът от нанагорнище, жега, алкохол и амфетамини по този начин натоварили сърцето на Симпсън, че той не издържал и умрял от сърдечна непълнота.

Със смърта си си той обаче избавя хиляди други, защото шокът е толкоз огромен, че в интернационалния олимпийски комитет осъзнават опасността от използването на допинг и повеждат битка с нея. Създава се специфична здравна комисия, лист на неразрешените препарати и методика за откриването им. На Мон Венту има подложен монумент на колоездача, който да служи за предизвестие на новите генерации. Каменният паметник служи също като място за поклонение, а от години участниците в Тура, изключително английските, му отдават респект при прекосяването край него. Сър Брадли Уигинс даже е спирал за фотография край паметника.

Миналата година стадият до Мон Венту беше скъсен с 6 км поради мощен вятър, а пък в тази въобще не беше включен в маршрута.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР