На 13 януари 1915 година се провежда първата прожекция на

...
На 13 януари 1915 година се провежда първата прожекция на
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Деня на българското кино

На 13 януари 1915 година се организира първата прожекция на първия български игрален филм „ Българан е галант “

Днес означаваме формалния ден на българското кино. На 13 януари 1915 година се организира първата прожекция на първия български игрален филм „ Българан е галант “.

Режисьор на късата няма комедия в стила на Макс Линдер е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан, предава.

Сюжетът на кино лентата се върти към любовните несгоди на бонвивана Българан. Докато се разхожда по софийските улици, нашият воин среща красива млада дама и стартира да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като ѝ купува цветя.

Дамата желае да даде урок на смелия си любовник и го кани да я придружи по магазините. Лъже го, че си е не запомнила парите и го моли за заем. Българан е подготвен да помогне без да се дърпа.Приключила с покупките, дамата на сърцето на Българан взема решение да отидат на ресторант, като избира допустимо най-скъпия и за негова сметка поръчва закуски и питиета. След гощавката натоварва кавалера си с пакетите и потеглят към дома ѝ. По пътя срещат брачна половинка ѝ. Тя го моли да си заловен файтон и да освободят „ носача “. За признателност наш Българан получава единствено една монетка.

От 1915 година до в този момент се водят разногласия дали в действителност „ Българан е галант “ е първият български филм. Освен това има разногласия и за точната дата на прожекцията. Самият филм даже не е съхранен на лента. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея е изгоряло. Според втората версия, след 1944 година новата власт унищожава съзнателно архива на Гендов.

През 1998 година е изработен римейк на кино лентата, като негов режисьор е Юлиан Минков. Римейкът включва единствено една част от истинския сюжет. Сценаристът Деян Статулов споделя, че за основа са употребявани истинския сюжет и режисьорските бележки на Гендов.

27 декември 2005 година Министерският съвет афишира датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и формален ден на българското кино.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР