На 13 септември приключи срокът за подаване на документи за

...
На 13 септември приключи срокът за подаване на документи за
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Процесът на подготовка на изборите тече нормално, в срок

На 13 септември завърши срокът за подаване на документи за регистрация и на 13 беше срокът, в който ЦИК трябваше да записва всички партии и обединения, които са подали документи за присъединяване в тези избори. Бяха подали документи 65 партии и 9 обединения. От тези 65 партии, на една беше отказана регистрация още на 13 септември, тъй като липсваше един от документите - подписката от 2500 гласоподаватели. На 14 септември, защото 12 от партиите бяха регистрирани при неприключила инспекция на подписката, се оказа, че на още 6 партии не доближават подписите, и ние взехме решение и заличихме регистрацията на тези 6 партии. Така че, сега регистрирани за присъединяване в изборите са 58 партии и 9 обединения. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК.

" Сега тези партии и обединения се записват в ОИК, там където желаят да вземат участие в изборите и да повдигнат претенденти. Този период изтича в понеделник, на 18 септември, до 17 ч. Всички партии и обединения, които са регистрирани в ЦИК, би трябвало да се записват и в ОИК, с цел да могат по-късно да повдигнат кандидатски листи. След приключване на периода на 18 септември, до 26 септември всички регистрирани в ОИК партии и обединения, локални обединения и инициативни комитети, могат да повдигнат кандидатски листи, които също се записват в ОИК ", добави Матева.

По думите ѝ цялата налична информация за изборите се намира на интернет страницата на ЦИК, в графа " Местни избори ". Вече е оповестена публичната поръчка за логистиката и техническото обслужване на машинното гласоподаване, за превоза на машините, а следва да се разгласи публичната поръчка за надграждане на софтуера за гласоподаване на изборите, изясни Матева.

" Процесът на подготовка тече обикновено, в период. ЦИК взема своите решения дори преди периодите по хронограмата. "

Матева посочи, че бюлетината за локалните избори ще наподобява на тази за народни представители, защото имаме преференции и кандидатски листи. А бюлетините за кметове ще наподобява на бюлетината за президент, защото това са мажоритарни избори. Само в София в няколко кметства, ще има 4 бюлетини, на всички места в страната ще бъдат по 3 бюлетини.

" Преброяването на машинните бюлетини ще се прави ръчно от членовете на СИК, по този начин както беше и на последните избори на 2 април. Така както ще се преброяват и хартиените бюлетини. Ще бъдат улеснени от това, че номерата и имената ще бъдат отпечатани с огромен шрифт. Все още не сме приели протоколите като изборни книги, работим по въпроса. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР