На 13 октомври 1994 г. президентът Желю Желев назначава с

...
На 13 октомври 1994 г. президентът Желю Желев назначава с
Коментари Харесай

Президентът Желев назначава служебно правителство на първата жена-премиер Ренета Инджова

На 13 октомври 1994 година президентът Желю Желев назначава с декрет служебно 81 държавно управление на България с първата жена министър-председател на България Ренета Инджова.
Ренета Инджова е родена в Нова Загора и приключва Висшия стопански институт „ Карл Маркс “ в София през 1975. Тя остава там като учител по политикономия. В началото на 90-те години е стопански специалист на Съюза на демократичните сили и оглавява Агенцията по приватизация (1992-1994). Живее и работи 10 години в Съединени американски щати. На 20 март 2012 година е препоръчана за ръководител на Националния статистически институт.
На 17 октомври 1994 година тя става министър-председател в служебно държавно управление — 81-вото държавно управление на България, назначено от президента Желю Желев, което ръководи с тримесечен мандат до 26 януари 1995 година
То е първото и до момента само държавно управление с жена министър-председател, счита се за едно от сполучливите държавни управления на България след 1989, като завършва работата си с нараснал рейтинг. Правителството съумява да овладее и спре наклонността на продължителното обезценяване на лв. и въпреки и минимално, усилва заплатите и пенсиите, прави приватизационни покупко-продажби на стойност 3 милиарда остарели лв..
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР