На 13 ноември BBC публикува репортаж за сключването на сделка

...
На 13 ноември BBC публикува репортаж за сключването на сделка
Коментари Харесай

За „мръсните сделки“ с Ислямска държава и какви последици ще имат те

На 13 ноември BBC разгласява репортаж за сключването на договорка сред доминираните от милициите на Кюрдската работническа партия Сирийски демократични сили (SDF) и джихадистите от "Ислямска страна " в град Ракка.

Мръсната загадка на Съединени американски щати за „ Ислямска държава”

В подмяна на контрола над Ракка, над 250 бойци на ИД напуснаха със фамилиите си и водачите на организацията – общо 4000 души. Конвоят, изтеглящ се от Ракка е бил дълъг 7 км, формиран от 13 рейса, 50 камиона и към 100 бронирани транспортни средства. Джихадистите са могли да вземат даже оръжията и мунициите си. От Ракка, конвоят се е отправил към провинция Дейр ез Зор и следите му се губят в пясъците на Източна Сирия. Предполага се, че някои от бойците са пресекли по-късно границата с Турция и оттова са пробвали да се върнат в Западна Европа.

Бойците на "Ислямска страна " се завръщат у дома и няма ясна тактика за тях

Споразумението в Ракка е било направено след редица взаимни отстъпки от страна на Съединени американски щати и Англия, които дружно с Франция изпитват подозрения поради опцията непознати бойци да бъдат пуснати свободно да излязат от Сирия. Франция, да вземем за пример, изпрати специфични екипи с концепцията да залови или убие намиращите се там френски джихадисти.

ВИЖТЕ ПРИЗРАЧНИЯТ ГРАД РАККА СЛЕД 4-ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА "

Но нещата получиха друга развръзка, а "Ислямска страна " в последно време получи няколко пъти опция да се прегрупира поради неверни решения.

В края на лятото,

една от най-странните покупко-продажби с "Ислямска страна "

се случи в граничната зона сред Ливан и Сирия – наречени Каламун - където от 2014 година джихадистите управляват дребна, само че стратегическа територия в Ливанските планини.

След неколкодневни сражения, в които присъединяване взеха ливанската войска, Хизбулла и сирийската войска, ИД се озоваха приклещени от всички страни. В непредвиден ход, Хизбулла предложи на 670 бойци и техните фамилии подсигурен кулоар към Източна Сирия в подмяна на телата на няколко убити ливански бойци.

Точно в оня миг, иракските сили оповестиха победа в град Тал Афар, северно от Мосул, който беше до тогава цитадела на "Ислямска страна ". Реакцията на Ирак към тази договорка беше повече от предстояща. Докато се пробва по всевъзможен метод да потуши съпротивата на ИД, внезапно над 600 джихадисти получават „ зелена светлина “ да дойдат в източната сирийска провинция Дейр ез Зор, която граничи с Ирак и откъдето се знае, че хиляди бойци на ИД са минали в Ирак.

От Ливан, джихадистите потеглиха към подсигурените си територии в Източна Сирия. Докато сирийските проправителствените сили доближиха до обсадения от ИД град Дейр ез Зор, Съединени американски щати взеха решение да попречат да се извърши неуместната договорка и в последна сметка, тези бойци да не доближат до Източна Сирия.

Проблемът стана още по-голям, защото договорката включва и фамилиите на тези бойци, а те са употребявани като жив щит в рейсовете, пътуващи от Ливан. Въпреки това, американските самолети нападнаха значим мост и част от транспортните средства от конвоя взеха решение да потърсят помощ от сирийските държавни сили. Около 113 бойци на "Ислямска страна " се причислиха към сирийските държавни сили, а държавното управление разгласи, че ще подслони и отбрани фамилиите им.

Тази договорка хвърля още малко светлина върху непредвидените връзки сред "Ислямска страна " и Хизбулла, които реализираха съглашението благодарение на водача си Хасан Насрала.

Ливанското интернет пространство гръмна от полемики към договорката. Мнозина се питат за какво вместо да бъдат принудени да дават отговор за дейностите си – в това число за отвличането на 30 бойци през 2014 година – джихадистите от ИД са натоварени на рейсове и отведени в посока по техен избор.

Какво ще стане с Ракка след "Ислямска страна "? Отговор няма

Последните събития в Сирия демонстрират, че войната е надалеч от своя край

Наргилета и джихад -Кой е индивидът на "Ислямска страна " в София

За връзките сред Башар Асад и "Ислямска страна "

има доста какво да се каже. След 2003 година, сирийското държавно управление разреши на хиляди задгранични бойци да влязат в Ирак, с цел да се борят против американските сили, които направиха инвазия в страната против режима на Саддам Хюсеин. Когато тези джихадисти събраха силите на разрушената Ал Кайда в Ирак и сътвориха сегашната формация "Ислямска страна " благодарение на някогашните баасисти – членовете на държавното управление на Саддам - сирийското разузнаване остана в контакт с някои от тези бойци.

След 2011 година управляващите пробваха всичко допустимо, с цел да дискредитират митингите и антиправителствените сили в страната и, с оповестяването на прошка, от пандизите излязоха стотици джихадисти. Някои от тези хора съм описал и в книгата си „ Убийството на една гражданска война “ – доста от тях са били даже в една и съща килия, вкарани там след 2005 година при общи интервенции на Съединени американски щати и Асад по това време.

Днес, някои от тези освободени джихадисти са създатели на едни от най-смразяващите групировки, в това число Джабхат ан Нусра и сирийското водачество на ИД.

За съдействие, учредено на борбата против общия зложелател, има редица доказателства. Когато ИД се появи за първи път в Сирия през 2013 година, те не започнаха да атакуват територии на сирийското държавно управление, а вместо това на бунтовниците, до момента в който сирийските самолети бомбардираха антиправителствените позиции.

Дали е имало съгласуваност или е инцидентно развиване на нещата, занапред ще се разбере, само че тази взаимна полза докара до договорка за достъп до нефтените и газови полета, попаднали под контрола на ИД, в подмяна на мира.

Когато режимът нямаше опция да държи под собствен надзор всички региони в Централна Сирия, ИД запълни вакуума – образец за това е град Палмира, който няколко пъти сменяше господарите си при съвсем идентични условия: джихадистите два пъти завзеха града без нито един осъществен против тях въздушен удар, макар напредването им посред пустинята сред Ракка и Палмира. По това време Sky News разгласиха изтекли документи, доказващи замяна на територия сред Асад и "Ислямска страна ".

Двете сили също по този начин координират офанзиви против бунтовниците, като изключително добър образец за това е Южна Сирия: постоянно, когато бунтовниците стартират офанзива против силите на режима в град Дараа, следва атака на локалните звена на "Ислямска страна ".

Колко хора ще умрат вследствие на договорка, разрешила няколко стотин бойци с боен опит да се прегрупират?

Споразумението в Ливан идва също по този начин и в интервал, когато се прави систематично принудително преселване на локални хора. През 2016 и 2017 година, бяха реализирани няколко сходни покупко-продажби за „ евакуация “ на бунтовници. В резултат, беше реализирана задачата да се заселят правилни на сирийския режим поданици и да се сътвори хомогенна общественост. Само при една от тези покупко-продажби, 20 000 души от Хомс бяха изселени в други региони на Сирия. В Ирак, след завземането на Мосул, про-иранските милиции Хашд ал Шааби са посрещани с апели за демобилизация, в това число от премиера Хайдар ал Абади. За Иран и Асад е значимо кой ще запълни вакуума след ИД.

Сделките сред Хизбулла и ИД, и сред SDF и ИД, се случиха под носовете на западните дипломати, които в огромната си част изгубиха интерес от Сирия. През 2016 имаше още една договорка за евакуиране на бойци на ИД, само че този път в Мосул. Иракските сили смятаха, че по този начин ще съблазнят джихадистите да изоставен и да им трансферират контрола върху града.

Всички тези покупко-продажби имат единствено неприятни последствия. Заради тях няколко стотин души с военен опит съумяха да се изтеглят и никой не може да каже сигурно къде се намират.

Последователните неверни решения през последната година могат да доведат и до нови офанзиви в Европа и други елементи на света,

защото тези бойци остават членове на групировката и ще извършват заповедите на водачеството си.

При прекосяването си през села отвън Ракка, бойците на "Ислямска страна " са правели недвусмислени знаци на локалните, прокарвайки пръст през гърлата си. Продавач в магазин в едно от селата споделя пред BBC: „ Заявиха ни, че не би трябвало да се отпускаме – че отново ще се върнат, да живеем в боязън “. И в случай че би трябвало да взимаме образец от историята до момента, това най-вероятно ще се случи.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР