На 13 март отбелязваме пренасянето на мощите на св. патриарх

...
На 13 март отбелязваме пренасянето на мощите на св. патриарх
Коментари Харесай

Църквата почита Свети Никифор Цариградски

На 13 март означаваме преместването на мощите на св. патриарх Никифор Цариградски.

Св. Никифор бил определен за патриарх на Цариград и като благоверен християнин се опълчил против разврата в града. Той с всички сили се борел срещу свободните нрави, които мощно се били популяризирали в столицата. Стараел се да възвърне мира в църквата и да приключи смутовете, появили се заради лъжеучения. С мъдрост прекратявал размириците, които създавали еретиците.

Свети Никифор написал и научно-богословски писания, в които защитавал православната религия. Написал и история на християнската черква.

По това време император бил Лъв Арменец, който почнал гонение срещу феновете на светите икони по цялата империя. Св. Никифор ободрявал и утешавал християните и ги убеждавал да не отстъпват от античните завещания на светата черква. Императорът се убедил, че до момента в който патриарх Никифор е в Цариград, иконоборството няма да успее. Затова свикал събор от свои съидейници, които свалили патриарха и го изпратили на изгнание на остров Проконис, където в 828 година той умрял.

Дванадесет години след гибелта му, когато иконоборството дефинитивно било отхвърлено, цариградският патриарх св. Методий убедил императрица Теодора да придвижи в Цариград мощите на св. Никифор и те били тържествено сложени в църквата "Св. Апостоли ". Пренасянето на светите мощи станало в тринадесетия ден на месец март - на същия ден, в който свети Никифор бил пропъден от Цариград.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР