На 12 октомври по време на официална пресконференция представители на

...
На 12 октомври по време на официална пресконференция представители на
Коментари Харесай

Джи Пи Груп АД и Български туристически съюз стартират възстановяването на трансевропейския туристически маршрут Е4

На 12 октомври по време на публична конференция представители на „ Джи Пи Груп “ АД и Български туристически съюз оповестиха своето съдействие и старт на работата по възобновяване на туристическата маркировка по европейско трасе Е4.

Първият стадий от партньорството включва ободряване на лятна и зимна маркировки на сектора х. Мальовица, през заслоните Страшното езеро и Кобилино бранище до х. Рибни езера.

„ Джи Пи Груп “ АД от години взе участие в сходни акции. Решихме да финансираме подмяната, възобновяване и освежаването на зимната и лятната маркировка по Е4, тъй като това е атрактивен европейски маршрут и имаме вяра, че подобряването на положението му в българската част ще способства за увеличение на туристопотока в границите на Е4 и развиването на България като желана туристическа дестинация.

Днешното събитие е единствено първата стъпка от проектите ни за партньорство с БТС “, разяснява Георги Гигов, проектов управител в „ Джи Пи Груп “ АД.
Проектът ще има и втори стадий, който ще обхване трасето от х. Рибни езера до х. Македония.

В момента положението на туристическата маркировка по маршрута не е приемливо и това носи своите опасности. По данни на Планинска избавителна работа единствено по това трасе, което е едно от най-трудните за избавителни акции, са осъществени над 20 избавителни акции през последните години.

„ Маршрутът не е подобаващ за прекосяване при неприятно време, а при интензивни превалявания, мощни ветрове, гръмотевични стихии и заледявания, обособени сектори могат да бъдат рискови. При разклон на пътеки съществуват опасности от отклонение от главното трасе заради липса на указателни стрелки или изтрити надписи по тях, рядко сложена или унищожена маркировка “, разяснява Йордан Йорданов, помощник хижна активност и маркировка към БТС.

„ Всички действия ще бъдат изпълнени ръчно от Университетско аварийния-спасителен отряд (УАСО), на който бих желал да благодаря.

Няма да има нужда от строителна машинизация. Проектът включва както ободряване на маркировката, по този начин и слагане на осведомителни табели с спомагателна информация – надморска височина, указателни табели, GPS координати, монтаж на азимутна маркировка и пешеходни времена към най-близките туристически обекти.

Всеки действителен дирек по маршрута ще бъде прегледан и ще се вземат нужните ограничения за възобновяване му. И не на последно място, само че от огромно значение е слагането на напълно ново железно въже в сектора от подслон Страшното езеро до Римски друм. То в никакъв случай не е ремонтирано след слагането му преди предишния век “, показа Георги Гигов, проектов управител в „ Джи Пи Груп “ АД.

„ УАСО слага и възобновява маркировката в съвсем всички български планини повече от 30 години. Работим по открити стандарти и използваме шаблони за маркировка, като подновяването на един добре изработен маршрут лишава малко време.

Възстановяването на лятна маркировка, сложена вярно, е елементарен развой за разлика от зимната. За този план е належащо да правим инвентаризация на стълбовете по маршрута и инспекция на данните им.

Очакваме утвърждения от Национален парк „ Рила “ и Природен парк „ Рилски манастир “, с цел да стартираме работа както по маркировката и стълбовете, по този начин и по слагане на стоманеното въже “, сподели Емил Николов от УАСО.

Маршрутът на път Е4 е с дължина 12 000 км., стартирайки от най западната част на Португалия, той минава през Испания, Франция, Чехия, Унгария, Сърбия, България и приключва в Кипър.

Българската част от трансевропейското трасе е позната още като „ Петте планини “ и прекосява билата на най-обичаните планини – Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. По този интернационален туристически маршрут минават най-запалените туристи и фенове на природата освен от България, само че и от Европа и света.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР