На 12 декември от 16.00 ч. в Кръглата зала на

...
На 12 декември от 16.00 ч. в Кръглата зала на
Коментари Харесай

НИМ представя топнаходките на археологическия сезон - slava.bg

На 12 декември от 16.00 ч. в Кръглата зала на Националния исторически музей ще бъде открита галерия „ Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”. НИМ ще съблюдава традицията да изпрати годината, представяйки на необятната аудитория значимите находки на музейните археолози от сегашния сезон.

През 2019 година екипите на НИМ организираха археологически разкопки на 16 обекта и 2 теренни обхода. Географският обсег на проучванията се разгръща от Дунавската низина до Родопите през Черноморското крайбрежие, в това число Витоша, Плана планина и Тракийската равнина. Проучените обекти са от друг темперамент: селищни и надгробни могили, антични и средновековни замъци и селища.

За първи път ще бъде показан най-впечатляващият предмет от гробните блага – солиден златен пръстен. Открит в средновековната морска столица на България – Калиакра, под научното управление на доцент доктор Бони Петрунова, пръстенът е от известния „ Калоянов вид “, само че с доста по-детайлна и изящна декорация по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Изключително рядка групова монетна находка от късноантичната и средновековна цитадела Балък дере до Ивайловград е измежду акцентите в изложбата. 6-те монети на Алексий I Комнин (сечени през 1081 г.) са направени от сребро и злато, изключително тънки и чупливи, само че доста добре непокътнати, което ги прави още по-ценни. На 4 от монетите са изобразени св. Димитър и император Алексий I, държащи патриаршески кръст, а на другите 2 са изобразени със знаме.

Една от огромните изненади през сезона за екипа под управлението на проф. доктор Иван Христов и доктор Маргарита Попова е намирането на слой с материали от Архаичната ера (VII-VI в. прочие Хр.). Под подовото равнище на една от богатите византийски къщи са открити десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието. Сред редките находки са и бронзови стрели-монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. прочие Хр.

Настоящият археологически сезон бе извънредно сполучлив, безапелационни са от НИМ. Открити са огромен брой движими културни полезности, обхващащи съвсем всички археологически интервали – от късна праистория до средновековието. Изложбата с куратор доктор Петранка Неделчева ще продължи до 17 февруари 2020 година

Източник: Monitor
Снимка: НИМ
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР