На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.Авиацията

...
На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.Авиацията
Коментари Харесай

12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката


На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Авиацията (от лат. avis – птица) е доктрина и процедура на полета на летателен уред в атмосферата, а също вкупом наименование на свързани с тях типове активност.

Космонавтиката (от древногръцки Вселена и мореплаване) е процесът по проучване на галактическото пространство благодарение на автоматизирани и пилотирани галактически апарати.

Значителен принос в теорията и практиката на полета внася немският академик Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 година той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 година се прави първият сполучлив полет на аероплан от американските механици Братя Райт с мотор с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

Терминът „ космонавтика “ вкарва Г. Е. Лангемак. Началото на практическото асимилиране на космоса е сложено на 4 октомври 1957 година със старта на първия неестествен сателит на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Начало на пилотираната космонавтика става полетът на руския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 година

 космонавт
Музеят на авиацията ще означи Международния ден на авиацията и космонавтиката -12 април, със специфична стратегия
Акцент на празника е българският принос в региона на галактическите проучвания и технологии, оповестиха от културната институция. Посетителите ще имат опция да се срещнат от близко с български разработки, летели в Космоса и да схванат по кое време ще е допустимо пътешестване до Марс.

За да ревизират дали са готови за галактически пътешествия, най-любопитните от гостите на музея през целия ден ще могат да тестват пространствената си ориентировка с моножироскоп. Атракционът е единственият сходен в България и прилича апарат за изпитване на астронавти и водачи. Той прави разнопосочни придвижвания по три оси. Подходящ е за възрастни с тегло до 120 кг. и за деца над 12 година

Празникът ще стартира откриването на галерия, отдадена българските галактически принадлежности „ Люлин “, летели в Космоса. Тя е основана от секция „ Слънчево-земна физика “ към Институт за галактически проучвания и технологии – Българска академия на науките. За серията „ Люлин “ ще опише проф. доктор Цветан Дачев от института. На въпроса ще пътуваме ли до Марс ще отговори доцент доктор Росица Колева. Събитията от програмата са включени в цената на билета.

Музеят на авиацията разполага с външна и вътрешна експозиция. Те включват немски водосамолет, реактивни самолети, били на въоръжение в България, пътнически самолети, вертолети, радиолокационни станции, ракетни установки, авиационни мотори, тренажор за катапултиране, униформи, оценки, макети и още доста сбирки, свързани с авиацията и космонавтиката.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР