На 11 септември от 9 часа в спортна зала Септември“

...
На 11 септември от 9 часа в спортна зала Септември“
Коментари Харесай

Започва общественото обсъждане на петте варианта за Срума. Ето ги

На 11 септември от 9 часа в спортна зала „ Септември “ в Симитли и от 14 часа в залата на община Кресна е публичното разискване на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на капиталовото предложение за обект: „ Подобряване на трасето на лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма ” Крупник - Кресна с дължина от 21 километра.

Докладът е оповестен на интернет страницата на Агенция „ Пътна инфраструктура “ на 28 юли 2017 година в секция „ Нормативна база “, подсекция „ Документи “ - http://www.api.bg/index.php/bg/normativna-baza/dokumenti/doklad-po-ovos-na-lot-32-ot-am-struma/.

Докладът за Оценка на въздействието върху околната среда на капиталовото предложение, дружно с всички негови приложения, в т. ч. Доклад за оценка на степента на влияние, бяха публично налични и разполагаем на интересуващите и на книжен притежател всеки работен ден в постройките на Министерството на околната среда и водите, на АПИ, на РИОСВ-Благоевград, на Община Симитли и на Община Кресна.

Вариантите на трасе, които се преглеждат за построяването на най-сложния сектор от Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле са следните:

ИЗТОЧЕН ВАРИАНТ Г10.50

Източният вид разделя придвижването на две независими и раздалечени едно от друго пътни платна. В посока Гърция трасето минава по съществуващия път I-1 (Е-79), а за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле.

Платното в посока София – Кулата ще употребява напълно съществуващия първокачествен път I-1 (Е79) до началото на гр. Кресна. Предвижда се рехабилитация и подсилване на път Е-79, с реализация на ограничения за запазване на биологичното многообразие. От съществуващия път, дясното платно на автомагистралата се отделя на изток като се планува създаване на еднопосочен обходен път на гр. Кресна по нов терен, с което интензивният тежкотоварен трафик ще бъде изведен отвън града. Обходният път минава през 4 тунела с дължина 1266 м, 1 виадукт - 316 м, 2 моста с дължина 691 м, 7 надлези и подлези с дължина 206 м, както и подпорни и укрепителни стени - 245 м.

Платното от Кулата за София е по нов терен на изток от Кресненското дефиле. Започва на 100 м след пресичането с жп линията за мина Ораново, минава в ляво от съществуващия път и се развива паралелно на него, след което потегля на югоизток, минава паралелно на река Градевска и сред кварталите „ Ораново “ и „ Дълга Махала “ на гр. Симитли. След това трасето пресича път II-19 Симитли - Гоце Делчев и навлиза в ската. Там ще бъде прокопан тунел с дължина 350 м, а след него ще има виадукт с дължина 200 м. По-нататък трасето се насочва в югоизточна посока, обхожда село Полето, пресича пътя Полето - Брежани и минава над притока на р. Брежанска. След това продължава през тунел с дължина 1 130 м, минава западно от с. Ракитна, паралелно на пътя Ракитна – Мечкул, пресича го и западно от с. Мечкул върви на юг и източно от с. Стара Кресна. Постепенно трасето се измества в източна посока, минава на юг и се развива в югозападна посока близо към съществуващия път за с. Влахи. В края на обходния път двете платна за придвижване се събират и се построява сектор с автомагистрален габарит.

В платното за София е планувано построяването на 18 виадукта с обща дължина 5087 м, 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 1 мост - 96 м, 11 надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени.

При Източния вид са планувани напречни връзки сред двете платна, като се употребяват съществуващите пътища и се построяват нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела „ Симитли “, „ Полето “, „ Мечкул “, „ Стара Кресна “ и „ Кресна “. Предвижда се и построяването на пътна връзка със съществуващия път Е79 при започване на обходния път на гр. Кресна.

Две огромни площадки за търговия и отдих е планувано да има на правата. Едната площадка е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с повърхност 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се построява и е на 2 километра след пътен възел „ Кресна “, пътувайки за София. Тя е 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат с електричество, водопроводна и канализациона мрежа, пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде обезпечено всичко належащо за реализирането на комерсиална активност и хората от района да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го вършат и сега.

Приблизителната дължина на трасето е 24 км.

„ ДЪЛЪГ ТУНЕЛЕН ВАРИАНТ “, ТУНЕЛ „ КРЕСНА “

Началото на сектора е при пътен възел „ Крупник “. Преминава през река Струма и река Резена, като сред двете реки е ситуиран съществуващия пътен възел за Крупник и Черниче. Преди портала на тунела трасето пресича поредно река Струма и ж. п. линията София - Кулата. След изхода на тунела автомагистралата пресича действителен третокласен път и р. Струма с мостово оборудване. Непосредствено по-късно е планувано построяването на пътен възел „ Кресна “.

Тунел „ Кресна “ е с дължина 15,4 км. Той е с две тръби и с опция за евакуация във втората тръба през напречни връзки. Дължината на цялото трасе на автомагистралата в този сектор, включващо пътна и тунелна част, е към 21 км. Предвидено е с изключение на построяването на тунел „ Кресна “ и построяването на подпорни и укрепителни стени, 3 подлеза, 6 моста, две площадки за отдих и един пътен възел.

Предвидено е тунел „ Кресна “ да се построява по типичен тунелен способ с пробивно-взривни работи и стоманобетонова обшивка. Участъците при порталите на тунела ще бъдат изпълнени по открит прийом.

ИЗТОЧЕН ВАРИАНТ Г20, ИЗВЪН КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

Този вид на трасе е по нов терен отвън Кресненското дефиле. И двете платна на придвижване са изнесени в източна посока към селата Брежани, Стара Кресна и Ощава.

Трасето стартира към 100 м след секване с жп линията за мина Ораново, ляво от съществуващия път Е-79 и се развива паралелно на него, след което потегля на югоизток, паралелно на река Градевска, сред кварталите Ораново и Дълга махала на град Симитли. Пресича път II-19 Симитли – Гоце Делчев на две равнища, където е планувано построяването на пътен възел за връзка на автомагистралата с град Банско и назад. След секване на II-19 трасето навлиза в ската и се минава през тунел с дължина 350 м, а по-късно е по виадукт дълъг 200 м.

Надлъжните наклони в пътния възел, тунела и виадукта са 4%, след което наклонът е 5% и е планувана трета лента за спускащите се в посока София, а също по този начин и спешни изходи. След това трасето поема в югоизточна посока, обхожда с. Полето и пресича пътя Полето – Брежани и р. Резена. След това още веднъж се минава през тунел с дължина 1 130 м.
``
По-нататък трасето върви на юг, западно от с. Ракитна и паралелно на пътя Ракитна – Мечкул, по-късно го пресича и минава западно от с. Мечкул. Продължавайки на юг и източно от с. Стара Кресна пресича пътя Стара Кресна – Ощава и минава в тунел. Трасето продължава в южна посока, след което поема в югозападна посока близо към съществуващия път за с. Влахи.

На местата, където пътното трасе минава в тунел, за всяко платно е планувана обособена тръба, което от своя страна постанова раздалечаването им едно от друго, за обезпечаване на нужното разстояние сред тръбите. Пред порталите са проектирани площадки, които са за обслужващата инфраструктура.

Поради по-високите надлъжни наклони, които се намират първоначално и края на трасето, за възстановяване на пропускателната дарба и обезпечаване на сигурността, е планувана трета лента за постепенно движещи се транспортни средства в двете направления.

В този вид е планувано построяването на 5 тунела с обща дължина 4 200 м, 18 виадукта с дължина 5087 м, един мост с дължина 96 м, подлези и надлези, както и подпорни и укрепителни стени. При секване на съществуващите напречни пътища са планувани пътни възли, осигуряващи всички направления на придвижването.

ВАРИАНТ Г20 – СИН

Този вид се развива през Кресненското дефиле, при оптимално потребление на трасето на съществуващият път I-1 (Е79). Двете платна на автомагистралата са създадени по този начин, че поредно се раздалечават и приближават едно по отношение на друго в ситуационно и нивелетно отношение. 

Проектното трасе стартира южно от пътен възел „ Крупник ” при км 376+000. В Кресненското дефиле едното платно в главната си част следва съществуващия път Е-79, а другото се развива по нов терен с тунели и уреди в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле минава източно от гр. Кресна и приключва при пътен възел „ Кресна ”.

Лявото платно на сектора е при започване на Кресненското дефиле - при км 376+000, след пътен възел „ Крупник ”. Трасето на лявото платно в главната си част следва съществуващия път, като употребява съществуващите мостове над р. Струма, надлеза при и ж.п. линията и тунела. На местата, където трасето напуща съществуващия път Е79, са планувани нови мостове и тунели.

Дясното платно се развива вдясно от съществуващия път и е напълно по нов терен. Следва ситуационно лявото, а в обособени случаи се отдалечава от него. В нивелетно отношение постоянно е на второ, по-високо равнище от лявото, в ров или в тунел. Към края двете платна още веднъж са успоредни едно на друго и се развиват дружно до края на сектора, като се раздалечават единствено при тунелните уреди.

Участъкът приключва на към 2,5 км преди гр. Кресна, като се напуща съществуващия път по левия бряг на р. Струма. Трасето минава над реката няколко пъти, пресича и съществуващия път I-1 и ж. п. линията София – Кулата. Към края на правата се планува нов тунел, мост над р. Влахинска и обход от североизток и изток на гр. Кресна.
``
Предвидено е построяването на общо 3 пътни възела - при Крупник, Ощава и Кресна, както и две площадки за отдих. По този вид на трасе е належащо да се изградят 13 виадукта с обща дължина 3 075 м, 23 тунела с дължина 7 345 м, 5 моста, надлези и подлези, подпорни и укрепителни стени. Ще се извършат реконструкции на 4 съществуващи виадукта, 2 съществуващи тунела и един мост.

Приблизителната дължина на трасето е 21 км.

ВАРИАНТ Г20 – ЧЕРВЕН

Този вид в по-голямата си част също минава през Кресненското дефиле. Проектното трасе стартира южно от пътен възел „ Крупник ”. В Кресненското дефиле едното платно следва в главната си част съществуващия път Е79, а другото се развива по нов терен с тунели и уреди в западния масив на дефилето. След излизане от Кресненското дефиле минава източно от гр. Кресна и приключва при п. в. „ Кресна ”. Приблизителната дължина на трасето е към 21 км.
Началото на лявото платно на сектора е при км 376+000 - при започване на Кресненското дефиле. Първоначално лявото платно следва равнището на съществуващия път, като се употребяват съществуващите мостове на р. Резена и р. Струма и минава над ж. п. линията София – Кулата.

Предвижда се построяването на нов мост над р. Струма, нов тунел паралелен на ж. п. тунела и още един нов мост над р. Струма, след което се включва в съществуващия път, като се употребяват съществуващите два моста и тунел.

Предвидени са подходи към местата, които са за каяк и рафтинг. След това лявото платно следва съществуващия път. Ползва съществуващият тунел с дължина 340 м и минава край „ Кресненско ханче ”.

Дясното платно се развива напълно по нов терен, вдясно от съществуващия път, като следва ситуационно лявото. Предвидени са нови мостове над р. Резена, р. Струма и ж. п. линията София – Кулата.

Най-характерното при този вид е решението за разполагане на двете платна едно над друго на огромна дължина. Целта е незасягане на картираните граници на резерват „ Тисата “.

За безконфликтно секване са планувани три пътни възела - п. в. „ Крупник ”, п. в. „ Ощава ” и п. в. „ Кресна ”.

При осъществяването на вид Г20 е планувано да се изградят 4 виадукта с обща дължина 1 165 м, 12 броя тунела с дължина 2 892 м, 14 моста и 12 надлези и подлези. Ще се реконструират подпорни и укрепителни стени, както и два съществуващи тунела и 4 съществуващи моста.

Приблизителната дължина на трасето е 21 км.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР