На 11 ноември, събота, от 19 часа в столичното кино

...
На 11 ноември, събота, от 19 часа в столичното кино
Коментари Харесай

Джак Никълсън – Тиранозавър рекс в киното

На 11 ноември, събота, от 19 часа в столичното кино „ Люмиер “ феновете ще могат да гледат шедьовъра на Стенли Кубрик „ Сиянието “ на специфична прожекция с безупречно техническо качество за първи път на огромен екран в България, 37 години след премиерата му в Съединени американски щати. Събитието е част от „ Киномания 2017 “ и е във връзка 80-годишния празник на великия Джак Никълсън, който играе иконичната основна роля в именития филм.

Джак навърши 80 години през април и в един миг изглеждаше, че дефинитивно се е отказал от киното. Той не е взел участие във филм от 2010-а, само че преди месеци стана ясно, че е зает да играе в американския римейк на немския фестивален шлагер “Тони Ердман ”.

Джак сигурно към този момент е оставил незабравимо кино завещание, а “Сиянието ” е една от най-великите му функции. В смразяващо качествения хорър opus magnum на Стенли Кубрик Джак Никълсън се потапя в облика на Джак Торанс – публицист с мрачно минало, който ще прекара няколко месеца единствено с жена си и сина си в изолиран планински хотел в търсене на уединение и литературно ентусиазъм.

Кубрик и Джак разчупват жанровата традиция и демонстрират психопатичния капацитет на Торанс още в самото начало. Пропадането в хаоса на лудостта и насилието е предвещано с първите фрагменти, а Никълсън трансформира облика в една от най-величавите и авторитетни икони на ужаса.

Филмът е азбучник с брилянтно изиграни от Никълсън подиуми. С бутилка алкохол, с секира, с пишеща машина или топка за игра, нахиленият и нервен Джак Торанс е плашещо и вдъхновяващо артистично признание.

Филмът и ролята на Джак са направени от материята, от която се основават митове. Диаболичният, пъклен облик би бил неосъществим в други ръце – единствено Джак Никълсън може да инжектира един жанров персонаж с толкоз всесилен и богат импровизаторски микс от комизъм и смут.

Той е Тиранозавър рекс на актьорската специалност. Филмографията му е цялостна с именити функции и заглавия – “Полет над кукувиче гнездо ”, “Волният ездач ”, “Китайски квартал ”, “Пет леки пиеси ”, “По Мисури ”, “Карнално знание ”, “Колкото толкоз ”, “От другата страна ”, “Доблестни мъже ”, “Клетвата ”….

Джак е именуван “звяр ” във филмовия бизнес поради извънредно мощните си, нападателни и насищащи екрана артистични изяви. Той е занаятчия импровизатор, който има неподражаема харизма, неповторими обноски и метод към драматургичния материал. Никълсън е приет за един от най-великите артисти на всички времена, неговите осъществявания са копирани и имитирани, той е част от международната попкултура както с професионалния, по този начин и с персоналния си живот.

Благодарение на комбинацията от извънреден гений и атрактивен темперамент Джак Никълсън си извоюва доста особено място в промишлеността и груповото въображение на всеобщата аудитория. Няма различен като Джак. Той е единствен и специфичен. Бунтар, който има висок за специалността си разсъдък, възприятие за комизъм, самоирония и усет към пресъздаването на всички светли и мрачни сектори от човешката душeвност и природа.

Хедонистът от Холивуд


Никълсън има славата на граблив хедонист и празненство животно. Той споделя: ”Моето мото е – повече хубави времена ”. Хубавите времена са част от всекидневието на Джак. От десетилетия в Холивуд се носят митове за половите му завършения с безчет дами. Той въплъщаваше празненство крайностите и апетита за плът, дрога и пиянство на Холивуд от 60-те, 70-те и 80-те години на предишния век.

Джак е прочут и с иконичните си цитати: ”Има два типа хора, които би трябвало да лъжете – полицията и приятелката си ”, “Когато сложа слънчевите си очила, съм Джак Никълсън. Когато ги смъква, съм остарял и пълен ”, “Не се опасявам от интимността, в противен случай, аз я чествам и просперирам върху нея, което е неизмеримо за обществена фигура ”, “Аз съм изпълнен със суетност ”.

За него


Никой не е по-голям от Джак


Джак е ера, икона и легенда в нашия бизнес. Един от най-качествените бойни коне на Холивуд, оставил трайна диря в съзнанията на милиони. Бях сигурен, че е решил да се пенсионира, само че мисля, че има още няколко велики функции в него. Щастлив съм, че той ми е другар. Както споделя Джони Деп – “да си непосредствен с Джак е привилегия ”. Двамата с Марлон Брандо бяха съседи на “Мълхоланд Драйв ” в Холивуд в продължение на години и въплъщаваха изобретателния потениал по време на една от златните столетия на филмовия свят. Никой не е по-голям от Джак.

Питър Фонда, артист


Има заслужени три награди “Оскар ”


Имах щастието да вземам участие дружно с Джак Никълсън в “Колкото толкоз ” на Джеймс Брукс и съм останал с прелестни усещания и топли мемоари от работния развой и колегиалните си връзки с Джак. Да играеш с Никълсън е в действителност нещо особено, всичките ни общи подиуми бяха наситени с прелестно артистично напрежение, което те подтиква да бъдеш на допустимо най-високото си креативно и професионално равнище. Джак повлия на генерации артисти и докосна милиони фенове по целия свят. Има изцяло заслужени три награди “Оскар ”

Хелън Хънт, актриса


Беше безпощадно безукорен в шедьовъра “Сиянието ”


Когато гледах “Сиянието ” за първи път преди близо 30 години останах отчаян. Не харесах изключително играта на Джак Никълсън и споделих това на Стенли Кубрик. Той ми сподели да си напомня функциите на именития Джеймс Кагни. Направих го и след това отново гледах “Сиянието ”. Този път го одобрих по друг метод. Джак Никълсън беше като нова инкарнация на великия Кагни. Филмът към този момент ми е измежду обичаните и към този момент нямам капка подозрение, че Джак е безпощадно безукорен в този шедьовър.

Стивън Спилбърг, режисьор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР