На 11 ноември (събота) от 11.00 часа във Военноморския музей

...
На 11 ноември (събота) от 11.00 часа във Военноморския музей
Коментари Харесай

Министърът на отбраната открива изложба във Военноморския музей във Варна

На 11 ноември (събота) от 11.00 часа във Военноморския музей (ВММ) във Варна министърът на защитата Тодор Тагарев ще открие изложбата „ Враг/Приятел “.

Подготвена от Националния военноисторически музей, чийто филиал е ВММ, тя разкрива комплицирания пъзел на военните и политическите взаимоотношения сред България и три страни, изиграли основна роля в историята на Третата българска страна – Турция, Русия и Германия.

Отношението на актуалния българин към тези страни нормално е полярно и прочувствено наситено, за което откриваме предпоставки в историята. Проследявайки интервала сред Освобождението и Втората международна война, когато междудържавните връзки минават от другарски към противников, и назад, експозицията провокира посетителите да избягат от стандартите в мисленето и да основат своя интерпретация на историята, задавайки си въпроса дали на интернационалната сцена могат да съществуват безконечни другари и врагове.

Три емблематични истории, свързани със събития и хора, чиито ориси са белязани от междудържавните връзки илюстрират многопластово тематиката в персонален, публичен и държавнически проект. Историята на капитан Атанас Атанасов и капитан Шукри бей показва срещата на стрелялите един против различен по време завладяването на Одринската цитадела командири, която протича не във вражеска, а в атмосфера на приемливост и ценене достолепията на съперника. Израз на изменящото се в годините отношение към Русия са дългогодишният градеж и смяната в наименованието на катедралния храм „ Св. Александър Невски “ след бомбардировките на Варна от съветска ескадра по време на Първата международна война. А разказът на полк. Димитър Младенов показва тежките мигове, претърпени от една българска дивизия, в сериозните дни след преориентацията на България по време на Втората международна война, когато Германия от съдружник се трансформира във зложелател.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР