На 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила

...
На 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила
Коментари Харесай

ГЕРБ: Кирил Петков е извършил нарушения в ББР още преди да поеме министерския пост

На 11 май 2021 година, ден преди влизането в действие на указа на президента, Кирил Петков се показва за министър на стопанската система и подава документи в Българска народна банка, с които желае утвърждение на нови членове на ББР. В нарушаване на нормите, таксата на Българска народна банка е платена от персоналната му сметка, и в документите са посочени погрешни условия.

Това сподели Деница Сачева от ГЕРБ на ексклузивен брифинг на партията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На 27 май Българска народна банка в преднамерено известие удостоверява за подадените документи от лица, които към тази дата нямат представителна власт, тъй като това е преди датата на встъпването в служба на служебното държавно управление, като показват, че подадените документи са в прорез на Закона. на 21.05.2021 година документите са оттеглени. На 16 май Петков като длъжностен министър развива тезата, че 900 млн. от капитала на ББР са дадени на 8 компании, 4 от които - свързани с едно лице. Тезата се развива и в национални брифинги и медийни участия.

Отчетите на Българска народна банка демонстрират, че към 1.4 милиарда лева е уставният капитал на банката и те са налични в ББР под формата на ликвиден запас. Отчетите в Българска народна банка и ТР сочат, че активността е развивана с привлечени средства от интернационалните институции, активите на банката са в размер н 4 милиарда, а отпуснатите заеми са със солидни обезпечения.

В серия изявленията по-късно Петков твърди, че не е подпомагала междинни и дребни предприятия, което е неистина, тъй като се вижда, че общо клиентите на банката са били 18 500 главно МСП, като в броя не се включват компаниите, подкрепени по мярката за Ковид - към 2000 дребни предприятия.

През целия месец юни Петков прави опити да смени управлението на ББР, произнася се като притежател на акциите на банката, като за следващ път нарушава законодателството, добави Сачева. Документите му нямат номер и щемпел, не са излезли от деловодството. След като Софийски градски съд стопира вписванията, следва офанзива към съда, добави Сачева.

“От обществената информация на уеб страницата на ББР към 31.12.2021 година излиза наяве, че управлението на банката е обсъждало облигационната емисия да не бъде осъществена и то единствено с решение на управителния съвет на банката ”, съобщи някогашният енергиен министър Теменужка Петкова.

Тя посочи, че от отговора на министър Пулев излиза наяве, че е имало решение на управителния съвет да бъде издадена облигация за 1 милиарда лева, което решение е взето единствено от управителния съвет на ББР на 19.10.2021 година, а на 18.11.21 година е доказано и от Надзорния съвет, само че няма решение на принципала.

“Отново вследствие на отговор от министър Пулев като длъжностен министър на нововъведенията и растежа, излиза наяве, че тази процедура е прекъсната, само че единствено с решение на управителния съвет, този път без въобще единодушие на Надзорния съвет ”, посочи още Теменужка Петкова.

Десислава Атанасова изясни, че в това време ББР е употребила други консултантски и адвокатски услуги на стойност от 560 000 лева

“ББР обмисля да развие облигационната емисия в някакъв период с решение на управителния съвет. Взето е решение единствено от управителния съвет да бъде прекъсната тази емисия, само че са изхарчени 1 млн. лева за консултантски и адвокатски контракти. Отправих въпрос към министър Пулев дали ще държи под отговорност управителният съвет на банката. Решава се от управителния съвет на ББР да се емитира емисия от 1 милиарда лева, стартират консултантски и адвокатски услуги на стойност 1 млн. лева, не знаем за какво е прекъсната облигационната процедура, само че факт е, че страната е ощетена с 1 млн. лева Ще продължим да питаме министър Пулев дали ще търси отговорност от управителния и Надзорния съвет на ББР, знаел ли е за тези нарушавания, както и дали ще бъде сезирана Държавната финансова ревизия по този проблем ”, съобщи Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР