На 11 февруари 2016 година международното научно общество LIGO обяви

...
На 11 февруари 2016 година международното научно общество LIGO обяви
Коментари Харесай

Ловците на гравитационни вълни се готвят за нови открития

На 11 февруари 2016 година интернационалното научно общество LIGO разгласи за първата регистрация на вълните на пространство-времето, или гравитационните талази, чието битие е предсказано още преди 100 години от Алберт Айнщайн.

Самото събитие се случи още на 14 септември 2015 година. Именно тогава наземните детектори откриха гравитационните талази , зараждащи в процеса на обединение на две черни дупки с маса повече от 3 слънчеви всяка и ситуирани на разстояние към 1,3 милиарда светлинни години от Земята.

Не по-малко значимо събитие, което обаче малко помръкна в лъчите на славата на гравитационните талази, стана късата гама-експлозия , уловена от уреда Gamma-ray Burst Monitor (или GBM) на галактическия телескоп „ Ферми “ в същата част на небето единствено 0,4 секунди откакто съмненията на пространство-времето са достигнали Земята.

Прието е да се счита, че множеството гама-експлозии протичат при гърмежи на свръхнови, т.е. когато солидна звезда напълно изразходва своето гориво и колапсира, образувайки неутронна или кваркова звезда, или черна дупка.

Това са по този начин наречените дълги гама-експлозии, само че съществуват и „ къси “. Последните в огромна степен остават мистерия за учените и точно такава гама-експлозия е записал „ Ферми “ на 14 септември 2015 година.

Главната конспирация се състои в това, че тази детонация е била изцяло непредвидена за астрономите. Прието е да се счита, че конфликтът на черни дупки протича „ чисто “, т.е. без каквото и да било лъчение.

Вероятността гравитационните талази и гама-експлозиите да не се явяват разследване на едно и също събитие и да съставляват единствено инцидентно съвпадане се прави оценка на 0,2%.

Въз основа на този факт към този момент са построени нови теории, да вземем за пример изказано е съмнение, че сливането на черни дупки може да е протекло навътре в доста солидна звезда. И въпреки всичко същинските закономерности на това събитие занапред следва да се дефинират.

„ Това е едно изобретение с доста ниска възможност да бъде подправена паника, само че преди да стартираме да пренаписваме учебниците, би трябвало да забележим повече такива детонации в цялост с гравитационни талази от обединение на черни дупки “, споделя Валери Конотън (Valerie Connaughton), член на екипа на „ Ферми “.

Става дума за това, че в полезрението на лазерно-интерферометричната гравитационно-вълнова обсерватория (LIGO) се намира прекомерно огромен сектор от небето. Търсенето на единични къси гама-експлозии в тази „ купа сено “ е безнадеждна работа. Но при взаимната работа с GBM региона на търсене може да се редуцира тройно.

Сега една част от екипа възнамерява нови схеми за разкриване на къси гама-експлозии, други експерти не престават да търсят пътища за рационализиране на оборудването LIGO.

  • Ако можехме да забележим гравитационните талази
  • LIGO уловил не гравитационни талази, а тъмна материя
  • Гравитационни талази – действителност и илюзии

В момента обсерваторията LIGO не работи в цялостна мощ след огромната рационализация от последните години. И един от основните проблеми е постигането на дарба за премерване на дистанции до 10 -21 метра (което е към една десетохилядна от диаметъра на протона).

За тази цел ще се наложи да се измислят още по-сигурни способи за отбрана на детектора от регистрирането на странични талази, създавани да вземем за пример от влакове, коли, както и талази, разбиващи се в сушата, и вятър. Сега се организира работа по рационализация на сеизмографа, който би трябвало да записва и компенсира сходни разстройства.

Изглежда, пред очите ни се разкрива нова епоха в астрономията и евентуално с помощта на гравитационните талази учените ще могат да видят Вселената от нова позиция, с цел да разкрият нейните секрети и загадки.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР