На 11 декември отбелязваме Международния ден на планините. Началото му

...
На 11 декември отбелязваме Международния ден на планините. Началото му
Коментари Харесай

Днес е Международния ден на планините

На 11 декември означаваме Международния ден на планините. Началото му е сложено през 2003 година с  решение на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Основната концепция е да се насочи вниманието на хората към значимостта на планините за живота на планетата, както и да се подхващат начинания за тяхното запазване.

За малко време самодейността покачва световната информираност за смисъла на планините, подтиква основаването на национални комитети в десетки  страни и подкрепя основаването на Международно партньорство за стабилно развиване на планинските райони, известно като Партньорство за планините, учредено в Йоханесбург.

В съвремието от ден на ден хора стартират да осъзнават, че планините са екосистеми, които имат световно значение като източник на чиста вода. Между 60% и 80% от прясната вода идва точно от тях.

Планините заемат близо 1/4 от повърхността на Земята и са дом на повече от 720 милиона души. В тях  се следи и голямо биологично многообразие.

В резултат от замърсяването на околната среда, популацията в планинските региони все по-често се сблъсква със суша и апетит. Увеличава се броят на свлачищата, наводненията и други стихийни бедствия. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР