На 11 декември имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 11 декември имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

На 11 декември имен ден празнуват всички, които носят името Даниил, Даниел, Даниела

На 11 декември имен ден честват всички, които носят името Даниил, Даниел, Даниела и производните им. 

На този ден имен ден честват всички, които носят името Даниил, Даниел Данаил, Даниела и производните им.

Св. Даниил се родил в Месопотамия от родители, които дълго време нямали деца. В усърдните си молебствия те дали заричане, че в случай че имат рожба, ще я посветят в работа на Бога. Родил им се наследник и те, правилни на своето заричане, го завели в манастир още когато бил петгодишен. Но игуменът на манастира не се съгласил да го одобри - момчето трябвало изцяло умишлено да дефинира своя път в живота. И фактически, когато момчето навършило 12 години, то единствено напуснало бащиния дом и постъпило в манастир. Родителите се зарадвали и му поискали триумф в избавителния героизъм. В манастира момъкът удивлявал и най-строгите подвижници със своята ревнивост към молитва и писания.

След няколко години той поискал да се поклони на светите места, където Спасителят живял и страдал. Игуменът го задържал. По-късно го изпратил в Антиохия по някаква работа. Даниил се радвал, тъй като му се представяла опция да посети преподобни Симеон Стълпник, което от дълго време желаел. Той се възкачил а кулата и получил благословение от св. подвижник, който в оракулски дух му споделил:

- Бъди неустрашим, чадо, и да крепне сърцето ти. Много писания ще понесеш поради Христа, само че Христос ще ти бъде във всичко асистент, ще те укрепи и ще утешава душата ти.

Даниил се върнал в своята обител. Скоро игуменът умрял, и братята желали да изберат за свещеник Даниил, само че той ги отклонил, като вместо себе си им показал различен заслужен човек, а самичък напуснал манастира, с цел да извърши отдавнашното си предпочитание - да посети Йерусалим. Но не било съдено да се извърши това му предпочитание: междуособните войни и безредици затруднявали пътуването до светите места.

Даниил не послушал препоръките на преподобни Симеон Стълпник. Когато го посетил за повторно, преподобният внушавал на Даниил да не потегля. Но той тръгнал и по пътя срещнал един почтен дъртак.

- Къде отиваш? - попитал той Даниил.

- Отивам към светите места, в случай че Бог е рекъл - дал отговор Даниил.

- Добре стори, дето сподели: " Ако Бог е рекъл ". Тоя път е несгоден Богу. Не си ли чул какви безредици има в Палестина?

- Чул съм - дал отговор Даниил, - само че се уповавам на Бога. Той ще ми бъде асистент и ще ме резервира от неволя. Дори и да се случи нещо с мене, не се багра, тъй като живеем ли, умираме ли - всичко е за Господа (Рим. 14:8).

- Той не ще даде да се поклати ногата ти; няма да задреме Оня, Който те пази - споделил старецът с думите на Псалмопевеца (Пс. 120:3)

Даниил почнал да твърди, че е подготвен да почине на тоя път поради Христа. Но старецът възразил, че не би трябвало непринудено да търси заплаха. Той убедил най-сетне Даниил да остави пътя, по който е тръгнал и да отиде във Византия. " Нима единствено в Йерусалим можем да намерим Бога, споделил той, а във град Византион не? Бог не се обгръща от място, общителни сине! ".

Даниил се отказал от желанието си и потърсил да угоди на Бога посредством други писания. Целият му живот бил отдаден на Господа. Недалече от Византион той си построил дирек и там през деня и нощем прекарвал в непрекъсната молитва. Случило му се да претърпи доста гонения и клюки, само че всичко понасял умерено, търпеливо, твърдо, уповавайки се на Бога, Който не го оставил и го удостоил с висок подарък на чудотворство. Даниил се популяризирал с мъдрост и благочестие. Тълпи гости се стичали при неговия дирек, с цел да получат наставления; възпитаници се заселвали към него; царе и сановници желали неговия съвет и благословение. Но подвижникът смятал себе си постоянно неподобаващ Божи чиновник. Подвизавал се по подобен метод 33 години и в дълбока напреднала възраст.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР