На 10 януари църквата почита Свети Евстатий Чудотворец. Преподобният Евстатий

...
На 10 януари църквата почита Свети Евстатий Чудотворец. Преподобният Евстатий
Коментари Харесай

На 10 януари имен ден празнуват

На 10 януари църквата уважава Свети Евстатий Чудотворец. Преподобният Евстатий се родил в Тарсийска област от богати и благочестиви родители – Георги и Мегета. Получил положително образование от тях, като станал на двадесет години, той оставил родителите си отишъл в Авгаровата обител на планината Олимп.

На тази планина имало доста обители, където към този момент се били прочули с добродетелния си живот като монаси двамата чичовци на майка му – Григорий и Василий, първият от които бил свещеник на манастира. Те го приели Евстатий и по този начин почнал сложният му отшелнически живот.

За своето примирение и благост Евстатий бил обичан от всички. Нищо светско не го вълнувало, нямал нищо, с изключение на една власеница и една овча кожа, на която спял.

Нямал дори лична килия или място, което да назова свое, тъй като нормално спял където се случело, и то по малко. Когато преподобните отци Григорий и Василий умряли, по настоятелните молби на братята блаженият Евстатий трябвало да поеме ръководството на манастира.

Евстатий направил доста чудеса, които свидетелствали по неоспорим метод за богоугодността на живота му. А когато пристигнало време да напусне света, събрал братята и им споделил:

“Настъпи времето на моето отшествие, по тази причина апелирам ви, обичани мои рожби, да пазите преданията, които получихте, като знаете, че богатствата на този живот отминават бързо. Те са краткотрайни, до момента в който богатствата на бъдещия живот – безконечни. Старайте се и вие да влезете в цифрата на спасяващите се ”.

На 95 години, Евстатий минал във безконечния живот и бил присъединен към лика на преподобните.

Празнуват Евстати, Евстатий, Евстатина!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР