На , 10 октомври, започва информационната кампания Живей, не страдай“,

...
На , 10 октомври, започва информационната кампания Живей, не страдай“,
Коментари Харесай

Започва кампания „Живей, не страдай“ в подкрепа на 1 милиард души в света с психични страдания

На, 10 октомври, стартира осведомителната акция „ Живей, не страдай “, в поддръжка на хората с психологични болести. Подкрепящи идея са Фондация Глобална самодейност в психиатрията, Фондация Светът на Мария, Световната здравна организация – България, Националния център по публично здраве и разбори, Портал на пациента и артистът Любомир Ковачев, познато лице от театралната сцена и известни български сериали.
Тази година в световен проект Световният ден за психологично здраве ще премине под мотото „ Психично здраве за всички “. По статистика на (СЗО) близо един милиард души по света имат психологично разстройство и всеки може да бъде обиден. Депресията е една от водещите аргументи за болести и увреждания измежду подрастващите и възрастните. Един от пет човек развива на друг стадий т своя живот психологично заболяване. Хората с тежки психологични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. е измежду водещите аргументи за загубен живот заради неработоспособност, съгласно СЗО.., специалист от офиса на СЗО в България споделя: „ Голямата нужда да се приказва намерено за проблемите на психологичното здраве и присъединяване в осведомителни акции се основават на разбирането ни, че въпреки тематиката да става все по-популярна в България и по света през последните години, тази област към момента не е получила съизмерима инвестиция. “
 Ангелов: Внасяме тактиката за психологично здраве в Министерския съвет Ангелов: Внасяме тактиката за психологично здраве в Министерския съвет
„ Страната ни би трябвало да има дълготрайна политика по повод психологичното здраве на българските жители – такава е начертана...
В началото на месец октомври тази година е оповестена. Статистиката за обстановката в България демонстрира, че пациентите с шизофренни болести, и под наблюдаване, са 25 849. От тази група сред 10% и 15% (2 500 – 3 000 лица) се нуждаят от поддръжка в общността. От тях 1 000 са настанени в институции за дълготрайни грижи, а към 230 обитават дълготрайно в държавните психиатрични лечебни заведения.
„ Българската психиатрия има едновековни обичаи и заслужава уместно отношение от страна на обществото и страната. Нека в 21 век да построим една съвременна система на психиатрично обслужване учредена на хуманизъм, приемливост и грижа за хората с психологични разстройства в България ”, показа с вяра доцент, шеф на Националния център по публично здраве и разбори. Той добави, че експертният капацитет на НЦОЗА интензивно е взел участие в създаването на Национална тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2020–2030 година Стратегията дава визия за съвременно психиатрично обслужване. Сред главните й стратегически цели са намаляването на заболеваемостта, болестността и смъртността от психологични разстройства; деинституционализация на психиатричните услуги; основаване на мрежа от услуги за сложно обслужване на хората с тежка психологична болест. Стратегията планува през 2021 година да бъде направена оценка на потребностите на популацията от психичноздравни услуги и те да бъдат предоставени на териториално равнище. Ще бъде въведена единна методика за оценка на качеството – както на стационарното и амбулаторно лекуване, по този начин и на психичноздравните услуги в общността (дневни центрове, предпазени жилища и др.).
Според, шеф на Фондация Глобална самодейност в психиатрията - организация, основана в България преди повече от 20 години: „ До момента психиатричната грижа е напълно в медицинския модел. Доста е ригидна във връзка с границите си, във връзка с взаимоотношението с околните и роднините на хората с психологични проблеми. Чудовищен е и казусът със стигмата. Общността като цяло има вяра неправилно, че тези хора са рискови, че са непредсказуеми. В реалност голямата част от тях са неразпознаваеми измежду нас. Те крият своето психологично страдалчество, с цел да не бъдат уволнени от работа, с цел да не бъдат отритнати от групата, на която принадлежат. “ В момента Фондация Глобална самодейност в психиатрията има две лични обществени предприятия. Едното е социална пералня „ Зелена “, основана 2007 година, а другото е магазин за платове в центъра на София с арт-ателие „ Творилница ” към него, в което се създават произведения от плат., продължава В. Христакева.
В осведомителната акция „ Живей, не страдай “, чиято задача е да усъвършенства качеството на живот на хората с интелектуални усложнения и техните фамилии, както и да подкрепя личностната им реализация посредством обезпечаване на достъп до качествени услуги, разрастващо образование и подобаваща трудова претовареност. В момента „ Светът на Мария “ осъществя стратегии за трудова процедура и подкрепена претовареност за хора с интелектуални усложнения. В дейностите са включени 36 младежи с интелектуални усложнения, от тях 15 вземат участие интензивно в разнообразни трудови практики, 11 имат непрекъсната трудова претовареност, а 2 напуснаха Дневния център след няколко години занимания и в този момент са независими в своята житейска реализация. Към Дневния център действа първото в София Защитено кафене.
 Проф. Матанова: Време е за тактика за излизане от рецесията с фокус върху децата Проф. Матанова: Време е за тактика за излизане от рецесията с фокус върху децата
Дали си даваме сметка, че би трябвало да се погрижим за психологичното здраве на тези, които си останаха у дома? Вече е извънредно неотложно да пре...
В поддръжка на хората с психологични проблеми от Асоциация „ Грижа за пациента “ създадоха Viber чатбот „ Живей, не страдай “, който може да се употребява през Viber на телефон, компютър или таблет. За да се абонирате за него последвайте този линк:
Това е личен цифров помощник, чиято задача е да подкрепи всеки, интересуващ се от психологичния си статус и да го улесни с бърз и комфортен достъп до потребна информация за разнообразни психологични болести. Чатботът ще даде на потребителите си революционна за България геолокализация и база данни от експерти психиатри. Всеки, без да напуща Viber, ще може бързо да откри най-близкия психиатър, лечебно заведение или незабавен център до настоящото си местонахождение и да се свърже с тях непосредствено или да отиде на място за записване на консултация, както за себе си по този начин и за собствен непосредствен в потребност. Новата разработка занапред започва и с времето ще дава спомагателни функционалности, които да са в помощ на всички хора с нужда от психологична поддръжка.
За всички, които желаят да поддържат акцията е налична Facebook рамка в поддръжка на Световния ден за психологично здраве:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР