„На 10 ноември трима души отидохме на хуманитарна медицинска акция

...
„На 10 ноември трима души отидохме на хуманитарна медицинска акция
Коментари Харесай

Какво се случи в Босилеград – разказва един от задържаните лекари

„ На 10 ноември трима души отидохме на филантропична здравна акция в Босилеград по отношение на писмо на локалния Културно-информационен център, само че локалните управляващи осуетиха тази акция”, разяснява в студиото на тази заран доктор Валентин Янев, един от арестуваните в Сърбия български лекари.

По думите му той е бил доста пъти в Босилеград – само че като частно лице, а в този момент за първи път е бил на такава профилирана акция.

Тя обаче е била осуетена още в самото начало, защото на място е пристигнал представител на сръбското Министерство на здравеопазването и е изискал българските лекари да се легитимират и да обяснят какво вършат в Босилеград. Последно този медицински контрольор е посещавал града преди осем години.

След това е била извикана полиция и лекарите са били арестувани за към 6 часа в полицейското ръководство. По думите на Янев сръбските служители на реда са се държали правилно с българските лекари.

Докато те обаче са били в полицията, хората, пристигнали за прегледите, са се разотишли.

„ В продължение на 20 години 6000 души нямат достъп до профилирана здравна помощ, каквато има на 70 км разстояние. Защо сръбските управляващи за какво не изпращат постоянно свои експерти 1 – 2 пъти в седмицата в Босилегад? Хората са оставени да избират избират – едни бягат в Ниш и Сурдулица, другите вървят на доктор в Кюстендил”, уточни той.

„ Най-вероятно кметът на Босилеград е съумял да повика полицията, а българите, които живеят в там, са разграничени на три групи. Това не е епизодична акция – зад тези дейности стои избрана политика”, разяснява притежателят на организация „ Фокус” Красимир Узунов, който е експерт по Западните Балкани.

През последните години ние нямаме поредна политика, уточни той.

„ Това, което ни чака, е Западните околности освен да се обезбългарят, само че и обезлюдят и там ще дойдат албанци от Сурдулица”, добави Узунов.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР