На 10 март започна София Филм Фест. 26-ото издание на

...
На 10 март започна София Филм Фест. 26-ото издание на
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова връчи отличието на СО за принос към изкуството на киното на Анжел Вагенщайн

На 10 март стартира " София Филм Фест ". 26-ото издание на интернационалния кинофестивал ще сервира доста изненади, с над 80 заглавия, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Пожелавам триумф на Фестивала и доста вълнуващи моменти с филмите, които са включени в неговата богата стратегия, сподели кметът Фандъкова.

Кметът изрази съпричастност към хората от Украйна, които пазят околните си и своята независимост в тези дни. Ние можем да помогнем на бягащите от войната, които се нуждаят от грижа и протекция, уточни също Фандъкова.

Кметът Фандъкова връчи оценката на Столичната община за принос към изкуството на киното на Анжел Вагенщайн, в годината на неговия 100-годишен празник. Наградата от името на Анжел Вагенщайн взе неговата внучка Жаклин Вагенщайн.

От 2010 година Фестивалът е единственият български кино фестивал, упълномощен от Международната федерация на продуцентските асоциации в света. Откриването на фестивала стартира с кино лентата, който се показва за първи път след Берлинале. Това е най-новия филм на една от именитите персони на френското кино Клер Дени Двете страни на острието “, на който беше присъдена „ Сребърна мечка “ за постановка на Берлинале 2022.

Тази година специфичен акцент във фестивала е творчеството на дамите в киното и стратегия с филми на български дами режисьори, които също са били подкрепени от стратегия „ Култура “ на Столична община.

Сред българските заглавия с премиерни или специфични прожекции на игралните „ В сърцето на машината “ на Мартин Макариев, „ Не те одобрявам “ на Борислав Костов, „ Жири “ на Петя Йосифова-Хънкинс, както и завладяващи документални произведения – последният филм на Анна Петкова „ Авантюриста “, приключил „ Златен ритон “ за документален филм, дебютният пълнометражен филм на Биляна Кирилова „ Воев “, отдаден на именития музикант, стихотворец и актьор Димитър Воев; най-новият филм на Костадин Бонев „ Гео Милев в лабиринта на времето “, филмът за група Фактор „ Срещу времето “ на Росен Елезов и документът за известния български герой и колекционер на изкуството Боян Радев – „ Гладиатор “ на Николай Василев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР