На 10 март светът стана свидетел на втория по големина

...
На 10 март светът стана свидетел на втория по големина
Коментари Харесай

Кой е Грег Бекър, директорът на рухналата Silicon Valley Bank

На 10 март светът стана очевидец на втория по величина банков банкрут в американската история и първия по своите мащаби от финансовата рецесия през 2008 година В петък калифорнийските регулатори затвориха Silicon Valley Bank, водещ заемодател на компании за рисков капитал и софтуерни стартъпи, а Федералната корпорация за гарантиране на депозитите я пое. Съобщава се, че банката не е имала основен шеф по риска в последните месеци, водещи до колапса, до момента в който повече от 90% от нейните депозити не са били застраховани.

Точно осем години преди рухването на Silicon Valley Bank основният изпълнителен шеф на банката Грег Бекър персонално притиска Конгреса да понижи контрола върху неговата финансова институция, базирайки се на „ нискорисковия профил на нашите действия и бизнес модел “. Това демонстрират федералните регистри, прегледани от изданието The Lever.

Три години по-късно - откакто банката към този момент е похарчила повече от половин милион $ за федерално лобиране - законодателите се съгласяват.

През 2015 година президентът на SVB Грег Бекър показа изказване пред панел на Сената, настоявайки законодателите да освободят повече банки - в това число неговата лична - от новите разпореждания, признати след финансовата рецесия от 2008 година Въпреки предизвестията на някои сенатори, лобистките старания на Бекър в последна сметка бяха сполучливи.

Рекламирайки „ дълбокото схващане на SVB за пазарите, които обслужва, нашите мощни практики за ръководство на риска “, Бекър твърди, че неговата банка скоро ще доближи 50 милиарда $ активи, което съгласно закона ще задейства „ нараснали пруденциални стандарти “, в това число по-строги регулации, стрес проби и финансови условия за неговата и други банки с сходен размер.

Бекър упорства, че 250 милиарда $ са по-подходящ предел.

Без сходни промени SVB евентуално ще би трябвало да пренасочи обилни запаси от даване на финансиране на компании, създаващи работни места в иновационната стопанска система, към съблюдаване на усъвършенствани пруденциални стандарти и други условия “, написа Бекър тогава.

Горе-долу по това време федералните документи демонстрират, че банката е лобирала пред законодателите за „ промяна на финансовото контролиране “ и Закона за възстановяване на определянето на систематичния риск от 2015 година – законопроект, който е предходник на законодателството, в последна сметка подписано от президента Доналд Тръмп, което усилва регулаторния предел за по-силни стрес проби на 250 милиарда $.

Тръмп подписа законопроекта макар отчета на демократите в Съвместния стопански комитет на Конгреса, който предизвестява, че съгласно новия закон SVB и други банки от този размер

към този момент няма да бъдат обект на съвсем никакви засилени регулации “.

През 2021 година SVB мина прага от 100 милиарда $ под свое ръководство, което провокира спомагателен надзор като банка от категория IV, само че остана освободена от по-честите и подробни разбори, които регулаторите правят, с цел да дефинират дали банките над 250 милиарда $ активи имат задоволително капитал, с цел да устоят на рецесия.

В прессъобщение в петък от Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите се отбелязва, че към декември 2022 година SVB е управлявала активи на стойност 209 милиарда $ – което я поддържа под прага от 250 милиарда $, за който банката лобира.

Според данни от Комисията по скъпи бумаги и тържищата в последните две седмици – в навечерието на колапса – Бекър е продал лични акции за 3.6 милиона $. Само 24 часа преди банкрута на банката Бекър персонално се е обадил на клиенти, с цел да ги увери, че парите им в банката са в сигурност.
Пътят му в банката
Грег Бекър се причислява към компанията преди три десетилетия като кредитен съветник. Той става президент и основен изпълнителен шеф на SVB Financial Group през 2011 година и управлява кредитора, фокусиран върху започващите компании, след световната финансова рецесия от 2008 година

Банкерът разказва първите си няколко години в SVB като „ най-високите върхове и най-ниските спадове “, до момента в който кредиторът се движи по пътя на технологиите от края на 90-те години.

Понесохме загуби. Това беше време на предизвикателство за нас... Гледам го с деликатност. Научих доста за институцията. Научих доста за това по какъв начин да давам пари назаем “, сподели той.

Бекър, който беше член на борда на шефовете на Федералния запас на Сан Франциско, го напусна в петък.

Преди да стане президент и основен изпълнителен шеф на SVB Financial Group, Бекър е съосновател на SVB Capital, капиталовия клон на компанията. Той също по този начин е бил ръководител на Лидерската група на Силициевата котловина от 2014 до 2017 година и е бил член на Съвета на съветниците по цифрова стопанска система на Министерството на търговията на Съединени американски щати от 2016 до 2017 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР