На 10 февруари църква почита паметта на Свети свещеномъченик Харалампий,

...
На 10 февруари църква почита паметта на Свети свещеномъченик Харалампий,
Коментари Харесай

Почитаме голям светец! Чудни имена имат повод да почерпят, ето какви са традициите и обичаите

На 10 февруари черква уважава паметта на Свети свещеномъченик Харалампий, свещеник на Магнезия и на Света мъченица Валентина. Имен ден честват Харалампий, Харалампи, Валентин, Валентина .
Свети Харалампий потърпевш при започване на III век при римския император Септимий Север (196-210 г.). Той бил свещеник в град Магнезия, в Тесалия. Без да се опасява от гонението, самоуверено проповядвал истинния Бог и се стараел да отвърне людете от поклонение на идолите.
Езическите управляващи уловили светия свещеник и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите. Епископът уверено отказал да се отхвърли от Господа Бога и тогава го предали на страшни изтезания. Стържели тялото му с стоманени нокти, до момента в който го одрали жив, само че старецът с самообладание и геройство понасял страданието и говорел на мъчителите: "Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, безконечен живот ".
Виждайки изумителната неотстъпчивост на стареца и чудесните прояви на Божията мощ, голям брой езичници повярвали. Всички те почнали да славят същинския Бог и мнозина от тях били наказани на гибел. Чудесно изцерено от раните си, св. Харалампий призовал езичниците да схванат истината, изцерявал заболели и посредством силата Божия правел доста чудеса.
По заръка на императора, той бил наказан на гибел. Когато го завели на мястото на наказването, Свети Харалампий дигнал ръцете си към небето и се помолил Богу за всички люде - да им даде телесно здраве и душевно избавление, като им умножи земните плодове. След тая молитва светият дъртак предал душата си Богу, преди палачът да спусне меча върху него. Това станало през 198 година
Православната черква уважава Свети Харалампий и като настойник на пчеларите. Този е единственият ден, в който се носи мед за освещаване в църквата, с цел да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, по тази причина се пази за специфични случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възвърне и да оздравее.
В националните показа Свети Харалампий бил властелинът на всички заболявания. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите свети Харалампий е повелител и на чумата и заради тази причина денят му е именуван още „ Чумин ден “. На този ден дамите месели питки, мажели ги с мед и ги раздавали на съседи и родственици.
Сведенията за Света мъченица Валентина са доста нищожни. Известно е, че е била благочестива госпожица, живяла в покрайнините на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията против християните през 308 година при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.). Когато мъчителите се пробват да я накарат принудително да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с тил към горящия на него огън. Тази постъпка предрешава ориста й - езичниците я обезглавяват. Това станало през 308 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР