На 10 февруари, петък, от 08.30 до 17.00 ч., мултидисциплинарен

...
На 10 февруари, петък, от 08.30 до 17.00 ч., мултидисциплинарен
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за остеопороза в УМБАЛ Лозенец

На 10 февруари, петък, от 08.30 до 17.00 ч., мултидисциплинарен екип от УМБАЛ „ Лозенец “ в състав: рентгенолог, ендокринолог и лаборант ще диагностицира и съветва гратис дами в пери- и постменопаузална възраст (след 45-50 годишна възраст) за остеопороза, оповестиха от лечебното заведение. 

Прегледите ще правят висококвалифицирани експерти – доцент Георги Хаджидеков от Катедра „ Физика, биофизика и рентгенология “ към Медицински Факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ” и доктор Десимира Миронова, ендокринолог, дм.

Остеопорозата е обществено важен проблем, с голямо клинично значение. Според дефиницията на National Institutes of Health, NIH, остеопорозата съставлява „ Скелетно заболяване, което се характеризира с нарушена костна издръжливост, предразполагаща индивидите към нараснал риск от счупвания “.

Диагностиката и профилактиката на остеопорозата са от главно значение при дамите, изключително в менопаузална възраст, с оглед предварителна защита от фрактури. След 50-годишна възраст над 30% от дамите развиват остеопороза. Статистическите данни у нас сочат, че близо 900 000 българки са с нараснал риск за остеопорозни фрактури, както и тези, които са провеждали дълготрайни хормонални лечения.

Златният стандарт за премерване на костната компактност е двойноенергийната рентгенова абсорбциометрия /DEXA/. Съвременната инсталация за премерване на костната компактност, с която разполага Университетска болница „ Лозенец “, разрешава бързо, нискодозово сканиране и точно установяване на измененията в костната минерална компактност –
проучване, целесъобразно за дами в пери- и постменопаузална възраст. Познаването на актуалните способи за проучване на намалена костноминерална компактност би довело до понижаване на фрактурните опасности и възстановяване на качеството на живот при пациентите с остеопороза.

Изследването включва премерване на костноминералната компактност на лумбалния отдел на гръбначния дирек. То се прави и интерпретира от дипломиран екип рентгенолози и рентгенови лаборанти от Отделението по образна диагностика. След привършване на образното проучване следва консултация с ендокринолог, по време
на която ще бъдат дадени рекомендации за следващи диагностични и лечебни
процедури.

Специалистите поучават: здравословният метод на живот с богат банкет на млечни храни, ограничение на тютюнопушенето и алкохола, двигателната интензивност с акцент върху кондиционните извършения са удобни фактори за намаление на фрактурния риск при остеопороза.

Безплатните прегледи за премерване на остеопороза и консултациите с ендокринолог на 10.02.23 година ще се правят в Отделението по образна диагностика в постройката на Университетска болница „ Лозенец “- 1 ет., ул. „ Козяк “№ 1.

Заявките за тях ще се реализират през  на лечебното заведение, както и на тел. 02 96 07 682.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР