На 10 април целият свят отбеляза Световния ден на хомеопатията.

...
На 10 април целият свят отбеляза Световния ден на хомеопатията.
Коментари Харесай

Най-често срещаните митове за хомеопатията

На 10 април целият свят означи Световния ден на хомеопатията. Това е датата, на която през 1755 година е роден доктор Самуел Ханеман – един извънреден модернист и изобретател на хомеопатията.

По този мотив интернационалната научната и здравна осведомителната акция „ За Хомеопатията “ обори най-честите легенди свързани с хомеопатията.Д-р Зорка Угринова, експерт по обща медицина и клинична хомеопатия и учител към Европейската школа по клинична хомеопатия, показа научни доказателства, които опровергават погрешните изказвания.
       Хомеопатията не лекува
Това е може би най-често цитираното и изцяло неопределено изказване за хомеопатията. Съществуват над 220 рандомизирани следени изследвания, като единствено при 4% от тях не е потвърден резултат от приложението на хомеопатията.

Най-всеобхватното досега здравно изследване е EPI3 и е извършено във Франция измежду 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То демонстрира, че при идентични здравни резултати при пациентите лекувани с хомеопатия1 и 2:

При инфекции на горните дихателни пътища се одобряват:

-          57% по-малко антибиотици

-          46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни

При мускулно-скелетни болки се одобряват:

-          46 % по-малко нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС) и 67% по-малко анелгетици

При тревога, меланхолия и нарушeния на съня се одобряват:

-          71% по-малко  психотропни медикаменти.
       Хомеопатията лекува, само че доста постепенно
Двойно сляпо клинично изследване с контролна плацебо група демонстрира, че при температура над 38 градуса и най-малко 2 грипни признаци – главоболие, мускулни болки, ставни болки, лумбалгии или настинка, 66% от пациентите, лекувани с Осцилококцинум са излекувани в границите на първите 48 часа . (3)
       Хомеопатията лекува всичко.
За страдание, това не е по този начин. Хомеопатичният способ е с изключително сполучлив при необятен кръг от болести и неразположения – например при рецидивиращи инфекции, постоянно боледуване, алергии, леки хормонални нарушавания, тревожно-депресивни положения и нарушавания на съня, предменструален синдром, неразположения на бременността и менопаузата, мускулно-ставни проблеми и други, само че тя не е панацея . Хомеопатията може да има единствено допълваща роля при тежки инфекции, тежки неврологични и психиатрични положения, рак, животозастрашаващи положения и такива, налагащи хирургична  интервенция, както и при някои хормонални нарушавания.
       Хомеопатията не се съчетава с обичайна медицина
Проучване, извършено от проф. Михаел Фрас, експерт по вътрешни заболявания в болничното поделение по онкология и професор от Университета по медицина във Виена демонстрира, че използването на хомеопатични медикаменти, като допълнение към стандартното лекуване на рака на белия дроб, оказва помощ да се усъвършенства качеството на живот на пациентите и провокира по-добро понасяне на тежката химиотерапия. Резултатите сочат, че с помощта на хомеопатията доста се усъвършенстват 15 странични резултати (умора, гадене, загуба на вкус и др.) и се  удължава преживяемостта на пациентите със 7 месеца. (4)
       Хомеопатията е срещу имунизациите
Клиничната хомеопатия не отхвърля ваксинопрофилактиката. Хомеопатията в България по закон може да се практикува само и единствено от лекари. И като такива ние поддържаме имунизациите, залегнали в наложителния имунизационен календар на страната, разяснява доктор Угринова.

„ С помощта на вярно подбрано хомеопатично лекуване постоянно боледуващите деца боледуват доста по-рядко и доста по-леко. Освен това рецесиите при пациенти с  хронични болести като бронхиална астма, сенна хрема,  слънчева алергия, артрозна болест, стават все по-редки и минават все по-леко.  Лекарите хомеопати смятат, че природата, както в индивида, по този начин и отвън него, е в естетика и в равновесие и заболяването съставлява нарушаване на това равновесие, на тази естетика. С помощта на хомеопатичните медикаменти не се потиска заболяването, а се цели да се активизират личните защитни сили на организма, т.е. хомеопатичните медикаменти са единствено сигнал към организма, с какво би трябвало да се оправи самичък. Те са безвредни и могат да се ползват от първия ден на раждането на детето, при бременни и кърмещи дами, както и при алергични пациенти “, добавя доктор Угринова.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР