На 1 юли тази година един от най-реномираните баскетболни журналисти

...
На 1 юли тази година един от най-реномираните баскетболни журналисти
Коментари Харесай

Александър Везенков – вторият българин в НБА, първият в Сакраменто Кингс

На 1 юли тази година един от най-реномираните баскетболни публицисти на ESPN – Адриан Войнаровски, разгласи в своя профил в обществените мрежи, че българският национал Александър Везенков ще премине в представителя на Западната конференция в НБА Сакраменто Кингс, подписвайки тригодишен контракт на стойност 20 млн. $. Малко по-късно същия месец, договорката бе официализирана от „ кралете “ и по този начин България се снабди с втория си състезател в „ Лигата на извънземните “ след Георги Глушков, който се подвизава с екипа на Финикс Сънс през осемдесетте години на предишния век.


За всички, които до някаква степен останаха учудени от решението на Саша да заиграе най-накрая оттатък Океана след години на спекулации, стъпката в кариерата на 27-годишния ни баскетболист бе предначертана след оказалия се финален за него сезон с екипа на гръцкия гранд Олимпиакос. Везенков прекара пет години в Пирея, като през 2022/23 завоюва златен требъл – купа, купа и Суперкупа на страната с „ червено-белите “. Саша бе определен за Най-полезен състезател в гръцкото шампионата, като остана на косъм от трофея и в Евролигата, където Олимпиакос отстъпи трагично на Реал Мадрид. Българинът обаче получи самопризнание за мощните си изяви по време на конкуренцията, а точно премията за МВП. Освен това, той стана Най-добър изпълнител и попадна в Идеалния тим за сезона.

Всичко това способства за идната крачка в кариерата на Везенков – а точно мечтаното прекосяване в Националната баскетболна асоциация. Първата медийна изява на българина пристигна в края на юли, когато той съобщи следното: „ Със сигурност това е ново предизвикателство за мен, отивам в по-голяма страна – това е една фантазия, която всеки един баскетболист желае да преживее. Продължавам да упражнявам, да се концентрирам ментално и физически, да отида оптимално квалифициран, с цел да може това да ми помогне на терена. НБА е една фантазия, само че не желая да върша нещо, просто с цел да съм там. Искам да имам опция да се развъртвам – да мога да оказа помощ на тима и на себе си “ – думи на един крепко стъпил на земята човек и подготвен да работи, с цел да извоюва позиции в новия си тим.

Сакраменто бе един от най-добре представилите се тимове през миналия сезон на Запад. С Майк Браун на поста старши треньор, „ кралете “ впечатляваха с комбинативната си игра, бързо придвижване на топката и заплаха от всяка позиция на корта. На 29 март калифорнийци се постановиха над Портланд Трейл Блейзърс в мач от постоянния сезон и с успеха прекъснаха суша от 17 години без присъединяване в плейофите – най-дългата сходна серия в историята на НБА. В първи кръг на елиминациите Браун и компания започнаха мощно против Голдън Стейт Уориърс, печелейки първите два мача пред лична аудитория, само че по-късно изгубиха четири поредни срещи, а с това и серията, с цел да приключат сезон, в който приключиха на трето място в Западната конференция. И от тази позиция, идването на Везенков в тима не можеше да пристигна в по-подходящ миг – отбор, който желае да надгражда, да не изневерява на стила си и да дава благоприятни условия на своите играчи, тъй като всеки в тима има своята роля.

В края на август, удостоверение за това, че Саша няма да бъде попълнение „ просто за броя “ пристигнаха и от първите думи на Браун за нашето момче. „ Ще се насладите на Везенков, той играе твърдо, здрав е и доста, доста интелигентен. Той има извънредно положително чувство за играта, може да подава, може да пробива, знае по какъв начин да си основава пространство и може да скъса топката от пукотевица. Има бърз спусък и нямам самообладание да го видя в деяние против другите тимове “.


Неофициалният дебют на Везенков пристигна в дуела на Сакраменто против Торонто Раптърс на 9 октомври във Ванкувър. Дебют, за който хора малко хора са мечтали, евентуално включително и самият българин. Саша изигра единствено 11 минути, само че в тях осъществя 12 точки, с което стана и изпълнител номер 1 в мача за „ кралете “. Той добави две битки и една асистенция към статистиката си – 4/7 от полето и 2/4 от тройката, демонстрирайки какъв брой потребен може да бъде за един безпределно комбинативен и динамичен тим, какъвто е Сакраменто. Майк Браун похвали Везенков за играта в офанзива, само че му загатна за потребността от усъвършенстване в отбрана. Последваха сложни контроли за МВП-то на Евролигата с Ел Ей Лейкърс на ЛеБрон Джеймс и Голдън Стейт на Стеф Къри, само че Александър завърши на висота предсезонната подготовка с 13 точки при успеха над Юта Джаз със 116:113.


Неусетно, настъпи най-дългочаканият миг от всички почитатели на Везенков и баскетбола у нас – формалният дебют на българина, който бе на 26 октомври още веднъж в мач против Джаз. Осем точки за нашия баскетболист при безапелационен триумф със 130:114 като посетител. Първият си мач пред лична аудитория – домакинство против Уориърс, не приключи с победа, само че Саша още веднъж бе стабилен с 10 точки и една битка в актива. Това, което всички анализатори в Съединени американски щати видяха в първите две срещи на българина, бе явно и предстоящо – въпреки и на пейката, Везенков е подготвен когато и да е от дуела да помогне с универсалния набор от качества, които има, дали с битка, дали с тройка, дали с асистенция.

След две тежки загуби от Хюстън Рокетс, Сакраменто влезе в поредност от шест поредни триумфа – серия, която бе прекратена от Ню Орлиънс Пеликанс. В края на ноември, за Саша пристигнаха мощни моменти – той бе с главен принос за победа над Голдън Стейт при закъснение от 24 точки в среща от новия вътрешен шампионат на НБА, отчитайки се и с чадър при пукотевица на Къри, а скоро по-късно записа върховите след идването си в Лигата 13 точки при проваляне от Ел Ей Клипърс. На 9 декември Везенков написа нова история в „ Лигата на извънземните “ – новият му персонален връх от 14 точки при победа над Финикс е и най-голямото достижение на българин в НБА. Предишното се държеше от Глушков с 13, а иронията на ориста е, че актуалният президент на БФ Баскетбол го реализира точно с екипа на „ слънцата “.

Добрите думи от наставника на Сакраменто Браун по адрес на нашето момче не закъсняха. „ Саша получава малко повече време и се усеща по-добре на корта. Искаме да имаме опция да го държим на паркета допустимо най-вече. Докато той ни дава максимума от себе си в отбрана, той ще играе, тъй като е доста добър баскетболист и през днешния ден го видяхме с очите си. Саша знае по какъв начин да играе, той не е типичният дилетант в Лигата. Играл е в огромни мачове, огромни моменти, правил е огромни стрелби. Изправял се е против доста разнообразни отбрани. Колкото повече време е с нас, толкоз по-добре ще се усеща на паркета, и то в разнообразни обстановки. Той вкарва по разнообразни способи - с офанзива на коша, с битка в нахлуване, със пукотевица от тройката. Той е умел баскетболист, който знае по какъв начин да играе и по какъв начин да се възползва от това, което му дава отбраната на съперника “.

10 дни по-късно, след страхотния мач против Сънс, Везенков още веднъж бе стабилен и се регистрира с върховите в кариерата си в НБА седем битки при победа над Вашингтон Уизардс. В последния си мач против водача на Запад Минесота Тимбъруулвс, Саша не съумя да се разпише – това бе третият му сходен дуел след идването оттатък Океана. Никой не си е мислел, че за българина нещата ще се развиват ужасно от първата минута, само че той към този момент потвърди, че е подготвен да се бори и да не оставя разочарованието да надвива.

С няколко мощни мача от позиция на офанзива и отбрана, с това, че е от помощ на съотборниците си, които го одобриха с топли прегръдки през цялото време, Александър Везенков показва на всички на какво е кадърен. Опитът му от престоя в Олимпиакос, мощните изяви в последните месеци, самочувствието от това, че най-сетне стигна до НБА са безспорно от помощ на нашето момче. За към два месеца, Саша има по 5.6 точки, 2.7 битки, 0.5 асистенции, 0.5 обири и 0.2 чадъра за 13.3 минути приблизително на мач – само че това е единствено статистика. Статистика, която несъмнено е значима в НБА, само че която няма да спре Везенков по пътя към това да продължи да се труди, с цел да може един ден да го забележим и в стартовата петица. /БГНЕС

-----------------------------------------------------

Стефан Игнатов, Спортен отдел на БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР