На 1 януари 2024 г. ранна версия на Мики Маус,

...
На 1 януари 2024 г. ранна версия на Мики Маус,
Коментари Харесай

Дисни загуби авторското си право върху версия на Мики Маус

На 1 януари 2024 година ранна версия на Мики Маус, показана в късометражния филм на Disney от 1928 година Steamboat Willie, за първи път става публично притежание.

Добродушният гризач, който е знак на компанията от близо век, се трансформира в един от най-емблематичните герои в американската попкултура. Тъй като законът за авторското право на Съединени американски щати, обновен за финален път от Конгреса през 1998 година, разрешава креативен лиценз да бъде непокътнат до 95 години, собствеността върху героя публично завършва.

Въпреки че има опция да стартираме да виждаме Мики по-често и на разнообразни места, има някои уловки, написа CNN.

" По-съвременните версии на героя няма да бъдат наранени от приключването на авторското право на Steamboat Willie, а героят ще продължи да играе водеща роля като световен дипломат на Walt Disney Company в нашите разкази, атракции в тематичните паркове и артикули ", споделя представител на компанията пред CNN.

Съществуват разлики сред Мики от 1928 година и днешната му версия. На първичната му визия от Steamboat Willie липсват ръкавиците и големите обувки, а очите му са дребни черни овали без зеници.

Ребека Тушнет, професор от Юридическия факултет на Харвардския университет, съобщи че въпреки общественото право да разрешава на всеки да пресъздаде Steamboat Willie по какъвто метод желае, не може да се копират детайли от по-съвременния Мики Маус. Disney към момента има правата върху тях.

" Каквото и да вършиме, с цел да сте предпазени от искове за нарушение на авторските права, в действителност би трябвало да създавате нови неща и да сте сигурни, че се основавате на остарялата версия ”, споделя тя.

Тушнет прибавя, че компанията ще би трябвало " насилствено да признае " правото си на благосъстоятелност върху облика, само че евентуално ще съди всеки, който пресъздаде версия на анимационния филм, която наподобява повече на Мики Маус.

Тя предвижда, че едно от първите места, където може да забележим възстановки на героя, е Etsy - макар че една неправилна стъпка в дизайна може да изправи дребните продавачи и художници пред правосъдни каузи от страна на Disney. " За страдание, тъкмо тези хора евентуално няма да имат ресурсите, с цел да схванат какви са правните граници. "

Все отново съществуват някои изключения от строгата хватка на компанията върху нейния амулет. Съвременната версия на анимационния воин може свободно да се демонстрира с просветителна цел, за ирония или подигравка, отбелязва CNN.

Мики не е единственият детски воин, който стана публично притежание. През 2022 година изтече срокът на авторското право върху истинския воин на А. А. Милн Мечо Пух, което отвори вратите за разнообразни тълкования на жълтото плюшено мече, в това число кино лентата на ужасите от 2023 година Winnie the Pooh: Blood and Honey.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР